Почти 24 часа Христо Стоичков отново е център на вниманието. На 20 май Камата взриви футболна България с невиждан бенефис, повечето фенове плакаха от това, което се случи на Националния стадион “Васил Левски”. Три месеца по-късно Стоичков отново разцепи България на две. Едните го защитават, другите го ругаят и заклеймяват. За едните той е простак, хулиган, грубиян и още десетки епитети, които се сипят по негов адрес. За другите той е човек, който пази личното си пространство. Човек, който няма да тръгне да напада или бие някого, ако не е провокиран.

Такъв е Христо Стоичков в истинския си образ. Още от ранните си футболни години е от “осанна” до “разпни го”. Едните го боготворяха, другите отвръщаха с точно подобни скандали, като този, който се случи в събота на сватбата на дъщеря му Христина. Защитниците му поставяха на масата успехите, купите, головете, а противниците му “цакаха” с поведението му извън терена, грубите думи, отказа от България, скандалите със семейството, получената титла Доктор хонорис кауза и какво ли още не.

И в тези два дни Модерния ляв разцепи България на две, мненията са на двата полюса. Едните го удрят сериозно с аргументите, че каквото й да се е случило, едва ли е той човекът, който трябва да раздава правосъдие, да напада и бие. Има охрана и полиция за тази работа. И припомнят стари подобни случаи, в които Стоичков се забъркваше. “Най-лошото е, че след време той се гордее с постъпките си, а това не е нормално. Какъв човек може да си, ако после разправяш колко си бил ербап да скочиш на някакви хора?!”, коментират противниците на Камата. И те допълват с още аргументи: "Защо Стоичков не ходи да бие испански или американски журналисти в Барселона или САЩ?! Защото там ще лежи в ареста за 24 часа, пък дори и да се казва Христо Стоичков. Тук прави, каквото си поиска..."

Другите обаче... И те имат железни аргументи. Никой никъде не ходи неканен. Дори и да са папараци (каквито в българската журналистика не съществуват в истинския смисъл на думата), журналисти и т.н. Това е все едно някой да влезе в дома ти неканен. С хляб и сол ли ще го посрещнеш?! Не знаем цялата истина по случая, но ако въпросните журналисти не са били поканени, а явно не са били желани на това място, реакцията на Стоичков може да се приеме донякъде за нормална. Въпреки че нищо нормално няма в това да започнеш да риташ, блъскаш и биеш.

Най-лошото от всичко е, че в деня, в който най-важният човек на тази сватба, трябваше да се чувства като такъв, бе с макар и временно развалено настроение. Булката трябваше да преживее и това. Едва ли го е заслужавала...
СТОЙЧО РИЗОВ/БЛИЦ