Лестър продължава да твори история, след като миналата година спечели първата си титла в Англия. Този път походът е на европейската клубна сцена, където тимът прескочи осминафиналите на Шампионската лига след 1:2 и 2:0 срещу Севиля. Въпреки че е на неприятното 15-то място в английския елит и само на три точки от зоната на изпадащите, „лисиците” вървят уверено и сензационно напред в най-комерсиалния футболен турнир.

Мнозина прогнозираха, че след уволнението на Клаудио Раниери Лестър ще се срине още повече. Назначението, макар и временно, на Крейг Шекспир на горещия стол бе прието с недоверие и иронична усмивка. Но под ръководството на своя уж неопитен наставник „лисиците” сякаш пишат „Сън във футболна нощ” по подобие на легендарния британски драматург и поет. Дали след Севиля предстои друго „Укротяване на опърничавата” и дали  „Бурята” ще носи още и още завоевания – остава да видим.

Феновете на Лестър се надяват походът на „Хамлет”, воден от датския герой Каспер Шмайхел, да продължи. Вяра и надежда им дават Шекспир и момчетата, които, поне засега, доказват, че в Лестър няма нищо гнило след раздялата с Раниери. „Да бъдеш или да не бъдеш?”. Туй е въпросът, вълнуващ всички, които обичат „сините”. При всички положения обаче, каквото и да се случи в Европа, Лестър ще го бъде... Но като че ли по-важното за запалянковците е любимият им състав да го бъде, т.е. да оцелее, във Висшата лига, пък в Шампионската – каквото стане. Там „лисиците” играят разкрепостено, което, по всичко личи, им носи успех.

Техният бурен рев на евросцената пък събуди спомена за Нотингам Форест и Астън Вила. В края на 70-те и началото на 80-те години двата клуба първо стават шампиони на Англия, а после извършват огромен бум в европейските турнири. Форест ликува с първата си титла през 1978 година, а след това два пъти поред печели КЕШ (1979 и 1980). Големият триумф на тима на Стария континент е спрян от българския ЦСКА през есента на 1980 година след две поражения с по 0:1.

През 1981 година Вила взема първата си титла от далечната 1910-а. Още при дебюта си за КЕШ (точно като Нотингам Форест) печели трофея през май 1982-а.  Любопитното е, че по същото време (сезон 1981/82)  „виланите” се сриват в английското първенство и финишират на незавидното 11-то място, след като преди това са били още по-надолу в класирането. Тези факти не ли ви приличат на настоящото състояние на Лестър?...
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ