В Левски никога не е скучно. Това за пореден път се доказа в последните две седмици, в които се случиха редица катаклизми при „сините“. Трусове, разединение и за капак два ужасяващи мача, в които Левски спечели само една точка – 0:1 срещу Пирин и 1:1 срещу Локо (ГО).

След мача с „железничарите” Топузаков обяви, че е готов да поеме отговорността. Младият треньор винаги е бил мъжкар и е време да си понесе заслуженото. Без скандали, обвинения и извинения.

Просто Топчо не се справя. Опита със смяна на схемите – не става. Опита със смяна на изпълнителите – пак не стана. Основната грешка на Топузаков може би бе, че цяла зима подготвя тима за схема 3-5-2, а след първия неуспешен двубой направи промяна. Така цялата зимна подготовка, с изключение на физическите тренировки, се оказа ненужна и безсмислена.

Разбира се, Топузаков не е единственият виновен, но никой не може да отрече, че при Люпко Петрович същите футболисти бяха без загуба, лидери в Първа лига и играеха добър футбол.

Отговорност трябва да поемат и хората, които правиха селекцията. Преди Топузаков, а и по негово време. Отговорност трябва да поеме този, който реши, че Сукуна е по-добър от Илия Димитров. Този, който реши, че трябва да докара цял отбор централни защитници и нито един бек. Този, който се бори цяла зима да привлече... Антон Огнянов. Отговорност трябва да поеме този, който докара Хеан Деса, без дори да отвори Гугъл и да види какъв човек идва в Левски. А в Гугъл си пише – пияница, луда глава, бие жени... И да даде за него 80 000 евро от касата на клуба под формата на комисионни.

До края на сезона има няколко месеца. Ясно е вече, че Левски няма да стане шампион. Не е ли най-доброто време сега да се обиграва отбор за следващия сезон? И да се вземе точно сега кадърен треньор, който да има пълен картбланш – селекция, подготовка, обиграване. 3 месеца. 3 месеца, в които е време на терена да играят футболисти, които знаят какво е Левски – Станислав Иванов, Алекс Боримиров, Ивайло Найденов, Атанас Кабов, Георги Янев, Деян Иванов...

Любимата реплика на всички треньори в Левски при въпрос „Защо не залагате на момчета от школата?“ е „Феновете не могат да чакат!“. Е, феновете чакат доста години и търпят всичко, и пак подкрепят. И сега ще го направят. Спомнете си как във всеки мач, в който Деян Иванов бе на терена, публиката скандираше името му. Скандираше името и на Станислав Иванов. Феновете ще чакат и ще подкрепят. Но ако видят на терена момчета, носещи духа на Левски. Когато един чужденец получава 10 000 евро заплата и се разхожда по терена, няма как да очаквате подкрепа от феновете.

Ясно е, че част от чужденците няма как да бъдат махнати в момента и то без неустойки. Но пък могат да си стоят на пейката и да влизат да помагат, когато е нужно. А на терена да бъде граден новият Левски. Граден от можещ треньор, който знае как да изгражда млади футболисти.

Време е за промяна в Левски. Из основи. Промяна треньори, футболисти, философия. Време е за мъже и време за истински левскари.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ