Хората често си задават въпроса и спорят коя телевизия е по-добра Би Ти  Ви или Нова. Двете медии пък от своя страна се надпреварват да ни сервират  социологически проучвания коя е с по-висок рейтинг и с по-голяма гледаемост. Едната обявява, че е №1, другата също. Нормално. Всеки се опитва всячески да бъде първи в ефира. Лошото е, че няма как се докаже на сто процента за разлика от сайтовете, където си има компании, отчитащи на сто процента посещаемостта.

Много е важно за една телевизия качеството на продукцията. В случая ще обърнем внимание на спортните предавания в Би Ти Ви и Нова. Или по-специално на коментарните студия преди мачовете – било Шампионска лига, италианската Серия А, Висшата английска лига, френското и българското първенство.

В Би Ти Ви работят достатъчно добри професионалисти, но техните студия напоследък са предимно скучни и безинтересни. Канят се гости, които наблягат на клишетата, без да влагат достатъчно дълбочина в  анализа, ако изобщо има такъв. Задаваните въпроси понякога са тривиални. С две думи – в повечето случаи се говорят общи приказки.

Другият минус е изключително малкото време, което вероятно не позволява да се вникне повече в схемите и тактиките на двата отбора, както и в головите ситуации и спорни положения на терена. Заради продължителните реклами коментарните минути са крайно недостатъчни.

За разлика от Нова телевизия или по-специално в Диемите. Там, ако трябва да бъдем откровени, нивото е доста по-високо. Първо, времетраенето е по-продължително. Второ – водещите (почти всички, поради тази причина не споменаваме имена) и техните гости са много на „ти” с футболната материя, с начина на анализиране на играта на двата отбора, с вникването и в най-малките детайли. Като добавим и богатата статистика, ето ти професионално студио. Разбира се, тук също има някои минуси, които обаче са далеч по-малко от тези в конкурентната медия. Те, между  другото, се срещат и в Би Ти Ви. Става въпрос за прекаленото използване на показателните местоимения и паразити в речта на коментаторите. Но като цяло Диемите са напред с материала...

Същото важи с пълна сила и за ТВ+, където има опитни и добри журналисти (най-вече Красимир Минев, както и по-младите Милен Пейчев, Росен Станчев), чиито гости в студията умеят да анализират и да не правят предаванията сиви.
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ СПОРТ