Феновете по трибуните на стадион „Ренцо Барбера“ в Палермо тази вечер ще станат свидетели не само на световната квалификация между Италия и Албания. Те ще видят юбилейния мач номер 1000 в кариерата на играещата легенда Джанлуиджи Буфон. Това ще бъде и 168-ата изява на 39-годишния вратар с екипа на „адзурите“, като по този начин той ще задмине Икер Касияс и ще стане европейският футболист с най-много срещи за националния си отбор.

Освен мачовете за Италия Буфон има зад гърба си 612 двубоя за Ювентус и 220 за бившия му клуб Парма. В тези срещи той успя да стане вратарят с най-дълга серия без допуснат гол в Серия „А“ - 973 минути. По пътя си към този рекорд италианският национал успя да задмине легендата Дино Дзоф и бившия вратар на Милан Себастиано Роси, който беше предишният притежател на върховото постижение.

Сега обаче ще ви върнем към началото, към първия мач на Джанлуиджи Буфон в професионалния футбол. Денят е 19 ноември 1995 година. Стадионът е „Eнио Тардини“, където Парма приема Милан на Фабио Капело. „Росонерите“ имат в състава си световни футболни звезди като Паоло Малдини, Алесандро Костакурта, Франко Барези, Джордж Уеа, Роберто Баджо и Звонимир Бобан.

Въпреки звездното присъствие при противника 17-годишният Буфон не се стряска, а 28 000 зрители по трибуните стават свидетели на един от най-силните дебюти в съвременната история на футбола или поне що се отнася до вратари. Всъщност само четири години по-рано Джиджи застава под рамката в школата на Парма, тъй като преди това е полеви играч. Дебютът му на вратата на „дуковете“ се дължи на контузия на титуляра Лука Бучи.

„Казах му да бъде спокоен и концентриран върху представянето си. Когато обявиха съставите по уредбата на стадиона, казах на хората, които бяха до мен на трибуните на стадиона, че в този мач няма да допуснем гол“, разкрива бившият треньор на вратарите на Парма Ермес Фульони.

Преди началния съдийски сигнал Буфон е надъхан от Христо Стоичков, който през този сезон носи екипа на Парма. В състава на „дуковете“ са още Фернандо Коуто, Фабио Канаваро, Дино Баджо и Джанфранко Дзола. 17-годишният вратар на домакините обаче блести повече от всички звезди в състава на Невио Скала. Той демонстрира завидна зрелост въпреки крехката си футболна възраст.

Първата му изява е избиване на центриране към далечната греда. След това парира удар на Уеа, който е преминал през няколко защитници на Парма. Буфон на два пъти спира Роберто Баджо, който разочарован е заменен 12 минути преди края от Марко Симоне. Следва ново спасяване срещу Уеа.

Мачът завършва при нулево равенство, но след последния сигнал на съдията Паскуале Боджи няма съмнения кой е звездата на мача. До края на сезона Буфон изиграва още осем мача. Милан става шампион, а Парма завършва на шесто място. От следващия сезон Джанлуиджи Буфон е титуляр на вратата на Парма, където остава още пет години и печели Купата на Италия, Суперкупата на страната и Купата на УЕФА.

През 2001 година е продаден на Ювентус за 53 милиона евро. Следва 16-годишна успешна кариера с „бианконерите“, която му носи 7 шампионски титли, две национални купи, 5 пъти взима Суперкупата на Италия и два пъти играе финал на Шампионската лига. С националния отбор е световен шампион за 2006 година, европейски вицешампион за 2012 година и има трето място от Купата на конфедерациите през 2013-а.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

Парма – Милан 0:0

Парма: Джанлуиджи Буфон, Роберто Муси, Антонио Бенариво, Фернандо Коуто, Нестор Сенсини, Фабио Канаваро, Масимо Крипа, Дино Баджо, Масимо Брамбила, Джанфранко Дзола, Христо Стоичков (66-Алесандро Мели)
Треньор: Невио Скала

Милан: Себастиано Роси, Кристиан Панучи, Паоло Малдини, Деметрио Албертини, Алесандро Костакурта, Франко Барези, Стефано Еранио, Марсел Десаи, Джордж Уеа, Звонимир Бобан, Роберто Баджо (78-Марко Симоне)
Треньор: Фабио Капело

Парма, „Енио Тардини“ - 28 000 зрители
Съдия: Паскуале Боджи