Рома победи изключително драматично Дженоа с 3:2 в последния 38-и кръг на италианската Серия „А” и спечели битката с Наполи за второто място и директно класиране за групите на Шампионската лига. По същото време тимът от Неапол спечели с 4:2 при визитата си на Сампдория в Генуа, но остана трети в крайното класиране и ще играе в плейофите за влизане в групите на най-престижния европейски клубен турнир.

Мачът пред пълните трибуни на "Олимпико" в Рим бе последен за легендата на Рома Франческо Тоти, който влезе в игра в 54-ата минута на мястото на Мохамед Салах. С тази среща приключи цикъл от 25 години, 786 мача, 307 гола и 197 асистенции за Принца на Рим. Само през този сезон Тоти записа общо 361 минути игра и само един мач като титуляр с 28 двубоя от резервната скамейка (17 влизания), два гола и жълт картон.

Минути преди двубоя Ил Капитано се сбогува с феновете на тима с обиколка по пистата на стадиона, за да обере овациите на пълните трибуни на "Олимпико". Тифозите изпратиха лидера си на крака и със сълзи в очите.

„Грифоните” шокираха „вълците” в самото начало с гол на Пиетро Пелегри (3) след асистенция на Дарко Лазович. Голмайсторът на домакините Един Джеко (10) изравни, но това се оказва и последният гол през първата част, въпреки че Рома продължи да доминира.

След почивката Тоти се появи в игра и дори можеше да се разпише, замахвайки за топката, но в крайна сметка я остави за капитана Даниеле де Роси (74), който направи пълния обрат за 2:1 след пас на Джеко. Радостта на „джалоросите” бе кратка, тъй като Дарко Лазович (79) възстанови равенството след центриране на уругваеца Диего Лаксалт. Почти веднага след гола гостите пропуснаха прекрасен шанс за нов гол, като Лазович уцели греда.

Драмата бе пълна в последните секунди, когато Диего Пероти (90) вкара след асистенция на Джеко така важния гол за Рома и осигури второто място на тима в крайното класиране с 87 точки. Дженоа завършва на 16-а позиция с 36 точки.

Рома - Дженоа 3:2
0:1 Пиетро Пелегри (3), 1:1 Един Джеко (10), 2:1 Даниеле де Роси (74), 2:2 Дарко Лазович (79), 3:2 Диего Пероти (90)

ВСИЧКО ЗА ИТАЛИАНСКАТА СЕРИЯ "А"