Барселона ще отвори собствена футболна академия в китайския град Хайкоу, столица на островната провинция Хайнан в южната част на страната, съобщиха каталунците. Школата ще приюти 1000 деца на възраст между 6 и 18 години, които ще тренират по същите методи, по които се работи и в Ла Масия. През лятото ще бъде отворено училището, а самите тренировки започват през септември.

Отварянето на академията на Барселона в Китай е поредната стъпка от програмата на местните власти за популяризиране и развиване на играта сред местното население. Като част от тази програма се предвижда създаването на 50 000 футболни училища до 2025 година.

Роналдиньо вече е в Китай в ролята си на посланик на Барселона по света.

"Вярвам, че Китай има нужда от нещо подобно на това, което ние предлагаме тук. За тях това ще бъде стъпка напред във футбола. Това ще бъде единствената школа на Барселона в чужбина, която ще бъде изцяло управлявана от нас. Избрали сме Китай, защото това е невероятна страна. Китайското правителство планира различни мерки за насърчаване на футбола и иска да го превърне в много важен за обществото спорт. Избрали сме Китай, защото бъдещето е там. Китайското население проявява все по-голям интерес към футбола. И защо Барселона да не помогне за реализирането на тази мечта, задвижвана на китайското правителство? Ние вярваме, че това ще бъде нещо успешно", заяви президентът на Барселона Хосеп Мария Бартомеу.

Каталунският клуб вече има над 20 школи по света, включително в САЩ, Канада, Индия, Нигерия и Русия. В допълнение към футболните училища, Барселона развива дейност в 150 тренировъчни кампуси в над 50 страни на всички континенти, където над 30 000 деца в момента участват в различни програми на клуба.