Реал (Мадрид) загуби изключително драматично от Барселона с 2:3 на "Сантяго Бернабеу" в 174-ото издание на "Ел Класико" в Примера дивисион. Каземиро (28) изведе домакините напред в резултата, но Лионел Меси (32) и Иван Ракитич (73) направиха пълен обрат. В 78-ата минута Серхио Рамос получи директен червен картон и "кралският" клуб доигра мача в намален състав, но въпреки това резервата Хамес Родригес (86) изравни. Драмата бе пълна, след като буквално в последната секунда Лионел Меси (90+3) шокира "белия балет" и донесе победата Барса.

Още във 2-ата минута Кристиано Роналдо падна в наказателното поле на Барселона след съприкосновение със Самюел Юмтити, но съдията Алехандро Ернандес подмина ситуацията не посочи бялата точка. На телевизионните повторения се видя как бранителят рита португалеца, но без последствия.

Четири минути по-късно Роналдо нахлу по дясното крило, финтира защитник и отправи първия точен удар към вратата на гостите, но право в ръцете на Марк-Андре тер Щеген. В 11-ата минута и гостите застрашиха за първи път вратата на Кейлор Навас, след като Луис Суарес шутира от далечна дистанция, но топката мина покрай гредата. Малко след това Каземиро получи жълт картон за нарушение срещу Меси, а в 13-ата минута Гарет Бейл бе на път да сгреши фатално, но Кейлор Навас се намеси решително и предотврати гол.

В 20-ата минута Тер Щеген спаси след шут на Роналдо, а веднага след това играта бе прекъсната за оказване на медицинска помощ на Лионел Меси, получил лакът в лицето от Марсело преди това при борба за топката.

Домакините продължиха да бъдат по-настойчиви и в 28-ата минута Марсело центрира, няколко играчи на Реал бяха в засада, но не и Серхио Рамос, който засече топката, която се отби в страничната греда. След това Каземиро, който също не бе в положение на засада направи добавка от малък ъгъл и даде преднина на Реал за 1:0.

Реакцията на гостите бе бърза и пет минути по-късно Лионел Меси изравни. Аржентинецът нахлу в наказателното поле на "белия балет", финтира Модрич и Карвахал, след което вкара красив гол за 1:1. Три минути по-късно Модрич можеше да изведе "кралския" клуб отнов напред в резултата, но Марк-Андре тер Щеген се разтегна максимално и спаси удара на хърватина от далечна дистанция.

В 39-ата минута Зинедин Зидан извърши принудителна смяна, пускайки в игра Марко Асенсио на мястото на Гарет Бейл, който явно не се бе възстановил напълно от травмата си. Две минути по-късно Меси бе близо до втори гол, но след рикошет топката излезе в корнер, какъвто обаче гостите не получиха. До края на първата част съперниците продължиха да играят на висока скорост, а в добавеното време Кейлор Навас се размина с топката при изпълнение на корнер, но Меси не успя да се възползва от подаръка и прати топката встрани от вратата.

Веднага след почивката домакините се хвърлиха в атака и Жерард Пике се намеси решително при центриране от дясното крило, изчиствайки топката в корнер. В 54-ата минута Тер Щеген направи поредно страхотно спасяване след удар с глава на Бензема, който засече центриране на Марсело, изведен чудесно преди това от Тони Кроос. Отговорът на каталунците не закъсня и минута по-късно Кейлор Навас спаси удар на излезлия фронтално срещу него Пако Алкасер. След още две минути Меси изведе прекрасно Луис Суарес, който обаче не успя да застраши сериозно вратата на домакините.

В 59-ата минута Пике се извиси над всички при центриране от корнер, но Кейлор Навас отново спаси с вещина. Осем минути по-късно Марко Асенсио нахлу в наказателното поле на гостите и пусна топката към Кристиано Роналдо, който направи фрапантен пропуск на почти празна врата. В ответната атака и каталунците можеха да поведат, но Кейлор Навас спаси удар на Луис Суарес, а минута по-късно и на Лионел Меси.

Атаките към двете врати не спираха и в 73-ата минута оставеният непокрит Иван Ракитич преодоля вратаря Кейлор Навас с красив праболичен удар от далечна дистанция, вкарвайки топката в мрежата за 1:2.

В 78-ата минута Серхио Рамос влезе опасно в краката на Лионел Меси и съдията Алехандро Ернандес прецени, че трябва да изгони капитана на домакините с директен червен картон. Две минути след това Жерард Пике получи топката от Андре Гомеш малко пред точката на дузпата, но ударът на бранителя на гостите бе париран от вратаря Кейлор Навас.

С числен превес на терена гостите нямаха проблеми да задържат топката и да създават повече положения. В 83-ата минута удар на Меси от далечно разстояние бе спасен от Кейлор Навас, а отговорът на домакините бе безобиден удар на Хамес Родригес право в ръцете на Тер Щеген.

Въпреки че бе с човек по-малко на терена, Реал търсеше изравняването и в 86-ата минута стигна до него. Марсело центрира, а влезлият като резерва Хамес Родригес разстреля от упор Марк-Андре тер Щеген за 2:2. Малко след това Хамес Родригес имаше нов шанс за гол, но пропусна от изгодна позиция. В 90-ата минута и Марко Асенсио пропиля чудесно положение за гол.

Драмата бе пълна в последните секунди, когато Линел Меси буквално шокира "Сантяго Бернабеу" с победен гол за Барселона в едно наистина изключително дерби.

След победата Барселона се изкачи на върха във временното класиране със 75 точки, колкото има и Реал (Мадрид), който обаче е с мач по-малко в актива си и ако спечели поне точка в него, ще се върне на първата позиция.

Резултат с изображение за barcelona logoРезултат с изображение за real logoРЕАЛ (МАДРИД) – БАРСЕЛОНА 2:3
1:0 Каземиро (28), 1:1 Лионел Меси (32), 1:2 Иван Ракитич (73), 2:2 Хамес Родригес (86), 2:3 Лионел Меси (90+3)

Мадрид, „Сантяго Бернабеу“
Съдия: Алехандро Eрнандес Eрнандес

Баланс в Примера дивисион: 174 мача, 72 победи за Реал (Мадрид), 33 равенства, 69 победи за Барселона
Баланс на „Сантяго Бернабеу“: 87 мача, 52 победи за Реал (Мадрид), 15 равенства, 20 победи за Барселона

ВСИЧКО ЗА ИСПАНСКАТА ПРИМЕРА ДИВИСИОН