"Ти дойде при нас в прекрасно лято. Два сезона изигра сърцато. Ти дойде при нас контузен, а сега уви за някой си ненужен. За да браниш суха нашата врата, три пъти разбиха твоята глава. Кръв лицето ти оплиска, но и смяна не поиска. На добър час, Завинаги един от нас!". Това стихотворение написа фен на Ботев (Пловдив) за Даниел Златков, след като стана ясно, че "жълто-черните" изпускат един от най-сърцатите си футболисти.

Опитният защитник се преклони на хилядите привърженици на "канарчетата" и им пожела в бъдеще да имат радостни мигове с любимия отбор. В интервю за БЛИЦ СПОРТ Златков говори за миналото, както и за настоящето, след като е принуден да продължи кариерата си в друг клуб.

- Дани, приключи ли с Ботев? Какво е твоето бъдеще?
- Да, вчера ми беше съобщено, че няма да ми бъде предложен нов договор. Ще продължа кариерата си в друг клуб.

- Очакваше ли раздялата?
- Да, знаех, че няма да остана в отбора доста преди последния мач, но продължих да се раздавам във всеки мач. Всички дори знаехме кои футболисти остават и кои ще напускат. Преди края на есенния полусезон аз и Лъчо Балтанов бяхме първите, които ни извикаха на преговори за нови договори, но нещата се забавиха поради идването на новите собственици. Сегашното треньорско ръководство има нови виждания за отбора и е нормално да настъпят промени.

- Какви са вариантите - България или чужбина?
- Надявам се следващия ми отбор да бъде чуждестранен. Ако не успея да намеря добър вариант за мен, тогава бих подписал с някой български клуб.

- Как се мотивирахте преди последния мач, въпреки че знаехте, че пътищата ви се разделят? Дори успяхте да победите шампиона Лудогорец с 2:1.
- Аз съм професионалист и за мен няма значение дали това е последния или първия ми мач. Чувствах се длъжен да помагам, най-вече и на младите момчета, които се наложи да влязат в игра. Треньорът ме извика на разговор няколко дни преди мача, защото се опасяваше, че няма да искам да играя, или пък ще се пестя. Обясних му, че това е невъзможно и категорично го уверих, че ще се раздавам докрай - както съм го правил във всеки мач за Ботев. Съжалявам, че не направих подготовка и не бях толкова добре физически, колкото ми се е искало, но мисля, че не си е проличало по време на самия мач. По-опитните футболисти се опитахме да свалим напрежението при по-младите. Всички знаехме, че Лудогорец ще дойде с втория състав, като изключим двама-трима от основните им играчи. За щастие нашите момчета се справиха по-добре от тях.

- Смяташ ли, че направи крачка назад, връщайки се от Турция през август 2014 година?
- Нито за миг не съжалявам, че играх в Отбора на Пловдив. Имах договор за още един сезон в Болуспор. Макар че заплатата там ми беше шест пъти по-голяма от тази в Ботев, след като разбрах, че имам възможност да играя тук, не изпуснах този шанс. Можех да се възтановя в Турция и шест месеца просто да получавам много пари. Аз обаче загърбих това заради Ботев. Сега, ако се върна пак в това време, щях да взема същото решение и да предпочета Ботев, а не парите.

- В началото имаше ли дъжд от пари в Ботев, както се твърдеше? Сега изплатено ли ти е всичко или имаш финансови претенции към клуба?
- Аз не заварих този период в Ботев. Подписах, когато всичко се беше сринало и бях наясно с финансовите проблеми. Първата година всичко беше точно, взимахме заплатите си и премиите на определения ден от месеца. Тази година не беше така. Макар, че Ангел Палийски правеше и немислимото, за да осигури месечните ни възнаграждения. Въпреки забавянията, нито веднъж не е оставил момчетата без заплати. Няколкото премии ги забравяме, защото не ги и заслужавахме много. Имам и не малко пари да получавам, които ми бяха обещавани няколко пъти, но това не е важно. Бил съм щастлив през цялото време, прекарано в Ботев.

- Има ли мач, който няма да забравиш?
- Да, дебютът ми за Ботев. Победихме Локомотив (Пловдив) с 2:0 като гост (б.р. - на 10 март 2015 г.). Последва победа с 2:0 и срещу ЦСКА. Започнах отлично в Ботев. Тогава все още не осъзнавах къде съм попаднал, не бях играл пред такава публика. Не искам обаче да си спомням за гостуването в Монтана (б.р. - на 25 юли 2015 г. Ботев губи с 0:6 на "Огоста" в мач от втория кръг на "А" група). Никога не съм предполагал, че е възможно да ми се случи подобно нещо. Много срам и лоши чувства останаха от този мач.

- Със сърцатата си игра се превърна в любимец на феновете. А те с какво те впечатлиха и искаш ли да им кажеш нещо?
- Истината е, че дойдех заради тях в Ботев. Исках да изпитам какво е чувството да играеш пред такава невероятна публика. Когато бях футболист на Славия ме избраха за №1 за сезона там, при положение, че имаше доста сериозни имена по това време. След това имам две гостувания в "Овча купел", и когато феновете скандират името ми и ми ръкопляскат, чувството е неописуемо. Трудно сдържах емоцията си. Ако това се случи при евентуално мое гостуване в Пловдив, при положение, че Ботев имат десетки хиляди привърженици на някои мачове, не ми се мисли как бих реагирал тогава. Искам да благодаря от сърце на бултрасите. Пожелавам им час по-скоро Ботев да се върне на Колежа и отново да имат радостни мигове. Оставам с прекрасни чувства към клуба.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ