Третодивизионният Литекс се класира за 1/4-финалите в турнира за Купата на България, елиминирайки първо Славия (2:0), а снощи и Локомотив (София) (5:3 след дузпи, 1:1 в редовното време и след продължения). Немалка заслуга за отстраняването на "железничарите" има вратарят на "оранжевите" Диян Вълков. Продуктът на Академия Литекс, който изкара и няколко години в Славия, спаси една от дузпите снощи и заслужено празнува със съотборниците си след края на мача. 23-годишният бивш страж на Любимец, Пирин (Разлог) и Верея даде интервю пред БЛИЦ СПОРТ, в което изрази мнение, че мястото на ловчанлии е в Първа лига.

- Дидо, честита победа! Как успяхте да отстраните първо Славия, а вчера и Локомотив (София)?
- Благодаря! Постигнахме тези победи благодарение на целия отбор и целия треньорски екип. Отборът се раздаде докрай и заслужено елиминирахме два силни отбора. Славия и Локомотив (София) са с традиции в българския футбол, но успяхме да ги преодолеем. С този успех и класирането на 1/4-финалите доказахме, че мястото на Литекс не е в Трета лига, а в Първа.

- Мечтаете ли вече за още по-голям подвиг в тазгодишното издание на турнира за Купата на България?
- На 1/4-финал сме, което е много добро постижение. Вече докъдето ни стигнат силите, нямаме конкретна цел, но отборът ни е много силен и на всеки съперник в следващата фаза ще му е много трудно срещу нас. Надявам се на 1/4-финалите да ни се падне преодолим отбор, ако отново покажем на какво сме способни, защо не и да го отстраним още някой. Но има много време до следващия мач и сега мислим вече за предстоящите срещу в първенството.

- Кой отбор си пожелавате за съперник?  
- Нямаме предпочитания, все пак и днес трябва да се изиграят оставащите мачове от 1/8-финалите.  

- Живко Желев е млад треньор, как ви мотивира преди мачовете със Славия и Локомотив (София)?
- Да, млад треньор е, но е видял много във футбола - не само в нашето първенство, а и в чужбина. Винаги знае как да ни мотивира и надъха за даден мач и да излезем и да играем силно, както и да покажем своите възможности срещу всеки отбор, независимо от коя дивизия е.

- Елиминирането на Локомотив (София) носи ли ви допълнителна премия?
- Това ще го реши ръководството.

- Имаше ли решителни намеси при дузпите снощи?
- Дузпите са късмет, всичко може да се случи. Спасих изпълнението на Емил Виячки, а при друга от дузпите им топката срещна напречната греда, така че явно късметът е бил на наша страна. Но най-важното е, че продължаваме в следващата фаза, и че показахме здрави нерви в този мач.

- Как се чувстваш в Литекс и кой те покани да се върнеш в Ловеч?
- Това лято разтрогнах договора си със Славия. Имах оферти от отбори от Първа и Втора лига, но в крайна сметка нещата пропаднаха, защото станах свободен агент към края на подготовката и отборите вече бяха направили своите състави. Тогава ми се обади Живко Желев и ме покани да дойда в Литекс. Аз съм от Плевен, израснал съм в Ловеч, тъй като съм продукт на Академия Литекс. Чувствам се отлично, колективът ни е страхотен.

- Задължително първо място ли е целта ви този сезон?
- Да, задължително трябва да станем първи в Северозападната Трета лига и през следващия сезон да бъдем във Втора. Но наистина, както вече казах, мястото на Литекс е в Първа лига. Клубът разполага с отлична база и трябва да играе в елита. Благодарен съм на треньорския щаб и цялото ръководство, че съм част от Литекс.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ