Волейболистите на Левски достигна до 1/8-финал във втория по сила европейски турнир - за Купата на ЦЕВ. След като отстраниха Йединство (Биело Полйе) и холандския Абиант Ликъргъс (Грьонинген), в осминафиналната фаза „сините“ се изправиха срещу турския гранд Фенербахче (Истанбул), но класите вече бяха различни и те нямаха сили да се справят със съперника. След две загуби левскарите отпаднаха от по-нататъшно участие. Президентът на ВК Левски Владимир Николов заяви, че тимът му е взел максимума от тазгодишното участие, като обяви официално, че Левски продължава в Европа и през следащия сезон. Ето още какво каза той в интервю за BGvolleyball.com за плановете относно европейските турнири за следващата година.

- Достигнахте до 1/8-финал в Купата на ЦЕВ. Вашата оценка за представянето на Левски в Европа?
- Смятам, че от тазгодишната европейска кампания взехме максимума, от това което можем. Няма от какво да бъдем недоволни. Под максимум имам предвид, не само очевидния успех да стигнем до 1/8-финал, а това, че срещу холандците от Грьонинген имаше доста хора в залата. А срещу турския гранд Фенербахче, казано честно, толкова пълна зала „Универсиада“  от години не съм я виждал. За мен това е страхотно. Радващо е, че хората започват да вярват в нас и да споделят идеите, които имаме. А именно, че ще вървим по пътя, като търсим развитие на млади таланти и български състезатели, които да играят, да растат и да се готвят за националните селекции.

- Това ли е новият облик на Левски?
- Това е нашата идея, за която работим ежедневно.

- Финансово обаче не е лесно за Европа. Ще продължите ли и през следващия сезон?
- Да, наистина от финансова гледна точка не е лесно. Но ние имахме помощ от Министерството на спорта, от Столична община, лично от г-жа Фандъкова, за което сме й много благодарни. И така успяхме да покрием част от разходите за Купата на ЦЕВ. Да, ще продължим да играем в европейските турнири. Това е нашият път!

- Какви ще бъдат целите в Европа за следващия сезон?
- Много зависи дали ще бъде участие в Шампионска лига или за ЦЕВ. За Шампионска лига няма какво да се заблуждаваме - трябват пари. За да играе отборът достойно в този турнир, ни трябва, от този бюджет, който имаме, допълнително още около 200 000 лева. Сума, която ще отиде за двама-трима опитни играчи. Такива, които ходят да играят в чужбина в по-слаби тимове, за да може отборът ни да стане боеспособен и да бъдем равностойни на европейските съперници. Разбира се, няма как да бием грандове като Мачерата (б.р. - днес Чивитанова) или Зенит (Казан), нито някои полски отбори. Но ще бъде някакво начало. Ако играем за Купата на ЦЕВ, ще продължим да залагаме на млади момчета от нашата школа.

- Само със собствени кадри?
- Естествено, във всеки един отбор е нормално да се прави селекция и да се набелязват талантливи играчи. Състезатели от други отбори, на които да им се даде шансове да се развиват. В момента нашата школа върви добре, но не е най-добрата. Това е процес, който ще отнеме време. Преди две години бяхме водещи, с три медала при подрастващите. Минала година бяхме на дъното, след проблемите които имахме. Тази година започваме отначало. В момента все още нямаме толкова развита школа, която да отговори на всички очаквания за мъжкия отбор. Така че, ако намерим талантливи играчи в някои от другите клубове и успеем да ги привлечем, ще бъде добре дошло. А, ако сме в Шампионска лига, не изключвам вариант да привлечем и чужденец. И то на пост, на който имаме най-малко подготвени играчи.
 
- Обобщението е, че една от целите на Левски остава Европа?
- Да. Убеден съм, че голяма заслуга за това да ни се промени облика са именно европейските мачове. Да, скъпи са, но дават опит и самочувствие, което е ценно и което аз тепърва очаквам да се види в предстоящите мачове, особено срещу два от фаворитите – ЦСКА и Пирин. Очаквам, ако сме здрави, опитът който сме натрупали, да се покаже в тези срещи.

- Да завършим с прогноза за вечното дерби в сряда в "Арена Армеец"?
- Не обичам да давам прогнози, но победа с 3:1 за Левски.

ВСИЧКО ЗА ВОЛЕЙБОЛНАТА СУПЕРЛИГА - ТУК