Победителят в анкетата на БЛИЦ за най-добър футболен тв коментатор на 2014 година Борислав Борисов получи днес наградата си – плакет, изработен от фирмата на бившия съдия Детелин Баялцалиев. Представителят на Нова телевизия и Диема триумфира за втори път в нашата анкета след 2011 година. Боби даде кратко интервю пред БЛИЦ.
 
-Г-н Борисов, ако вие трябваше да определите вашата тройка за най-добър футболен тв коментатор, кого бихте поставили на първо, второ и трето място?
-Без да се колебая – моят фаворит е Георги Драгоев. Той също заслужаваше първото място. И това не е само мое мнение. Погледнете гласовете, които получи – бяха много, но съвсем малко не му достигна да е на върха. Ще ви призная, че

в последните дни на
вашата анкета гласувах
няколко пъти за Драгоев

Не защото сме колеги и работим заедно в една телевизия, не защото сме приятели, а защото Жоро е страхотен професионалист. Отношението и любовта му към спорта, както и моделът на работа, са ключовите елементи, помагащи му да успява. На второ място посочвам Виктор Врачев, а на трето Илиян Енев.

-Какво ще посъветвате младите футболни коментатори, които в момента навлизат в професията?
-Нека знаят, че коментатор не се става за ден-два, та даже и за два-три месеца. Трябва много черна работа и солидна подготовка, преди да застанеш зад микрофона. Необходим е и опит, който се придобива с времето. Както и не на последно място - да живееш с работата си, да ти идва отвътре, както се казва... Аз никога няма да забравя моето начало в БНТ. Нужни ми бяха година и половина, за да навляза в ритъм, а около мен тогава имаше доказани имена в занаята. Всичко това ми помогна да положа основата, върху която се изградих като футболен коментатор. Понеже обичаме да се сравняваме със Запада – ако погледнем там, ще видим, че утвърдените журналисти са хора на възраст, с огромна рутина и със стотици коментирани мачове.
K2.jpg
- Не смятате ли, че огромният океан от информация в интернет днес облекчава телевизионните коментатори?
-Абсолютно. Ще ви дам най-пресен пример. Наскоро коментирах дартс и пинг-понг. Благодарение на многото инфо в интернет аз успях да се подготвя солидно. Навремето е било много трудно на коментаторите, за да съберат нужните статистически данни, които да поднесат на зрителите. В тази връзка искам да подчертая, че днес е недопустимо, когато някой журналист е неподготвен от гледна точка на статистиката. Да, грешки се допускат – така наречените грешки на езика. Може да сбъркаш името на даден футболист, треньор или даже отбор. В случая става въпрос за гафове от графата „неволни”. Но когато покажеш липса на елементарна футболна култура, след като пред теб е цяла вселена от информация, от която не си се възползвал - прощавайте,

но това
вече е
цинично

-На вас помага ли ви фактът, че сте играли футбол. И то активно, а не само в квартала?
- Да, разбира се. Практиката, която имам от годините, е мой съветник главно при аналитичните ситуации. 

- Каква е тайна на добрия футболен коментатор?
- Три са ключовите компоненти. Първо – аналитичност на играта. Второ – информираността. Трето – Предаването на атмосферата от терена на зрителя. Точният баланс на тези компоненти прави коментарът силен и професионален. 

- Прави впечатление, че не влагате прекалено много излишни емоции при интересните ситуации на терена...
- Ще ви отговоря с едно изречение – винаги съм се стремял да бъда естествен. И понеже в началото на интервюто ме попитахте какво ще посъветвам младите коментатори, бих добавил и това – бъдете естествени.

- Коментирате и български, и английски мачове. Има ли разлика?
- За мен няма съществена разлика. Да, качеството на футбола е различно, но подготовката за коментара е една и съща.