Новият треньор на Левски Люпко Петрович даде ексклузивно интервю пред Българската национална телевизия:

- Г-н Петрович, променил ли сте се през последните 15 години?
- Абсолютно. Всяка година човек се променя, а след 15 години промените са огромни. Животът тече, хората еволюират с времето остаряваш, но в същото време придобиваш и повече качества. С времето научаваш как да работиш още по-добре. Като събера всичко в моята кариера знам точно къде съм грешил и какво не трябва да правя повече, за да не допускам същите грешки. Мисля, че сега съм още по-мъдър от преди.

- А променен ли е Левски 15 години по-късно?
- Да. Променен е. Много при това. Когато дойдох тук първия път огранизацията не беше на най-добро ниво. Много неща липсваха. Тогава обаче дойдоха хора, които имаха много пари и можеха да спонсорират отбора. Помните г-н Грашнов. Така постепенно всичко влезе в ритъм, започнахме да работим спокойно и успяхме да напрвим един стабилен клуб.

- Имахте няколко дни да се запознаете с играчите. Когато ви представяха пред медиите се изказахте ласкаво по адрес на вече бившия треньор Стойчо Стоев. Добро ли е наследството, което ви остави?
- В момента пред мен има два мача, за да опозная по-добре играчите, които са тук. Аз все още не съм виждал някои от футболистите. Ето... например двамата защитници Александър Александорв и Сашо Александров. Тези играчи, които са на тренировката сега вече ги познавам доста добре. Сигурен съм, че до мача с Берое ще събера повече информация за всички. Точно заради това дойдох тук два кръга преди края на шампионата, за да мога да видя отблизо футболистите. След това паузата е кратка и няма да имаме много време да работим преди първите ни мачове. Сега ще мога да видя какво трябва да се направи, какво ни липсва като играчи и ако може клубът да ги привлече. Заради това дойдох преди края на сезона. Няма какво да гоним като класиране. Не можем да сме първи, не можем и да сме трети. От тази гледна точка двубоите със Славия и Берое не са толкова важни, въпреки че за мен, като човек, който обича да побеждава дори на тренировка ще е приятно да спечелим и двата мача. Това ще се опитам да пренеса и на футболистите.

- От УС на Левски ви поставиха много високи цели. Титла, Купа на България и добро представяне в Европа. Постижимо ли е това за толкова кратък период?
- Тези цели са доста трудно постижими накуп. Да, Левски е отбор, който винаги иска да печели титла, купа и да се представя на ниво в Европа. Аз вече съм правил всички тези неща с Левски. Печелил съм и първенството и купата. Имах добри мачове и в Европейските клубни турнири два пъти. Когато говорим за тези мачове трябва да знаем какво означава добро предствавяне. Това със сигурност не е да отпаднеш още след първите два мача. Според мен, за да сме доволни от себе си трябва да стигнем поне до третия кръг, а да влезем в групите на Лива Европа ще бъде страхотно. Аз като треньор искам да постигна всичко, но ние трябва да се концентрираме в някой от турнирите. Дали ще станем шампиони и ще вземем купата или пък ще влезем в груповата фаза на европейска надпревара. Трудно е да постигнеш всичко - в този момент и изпълнението и на трите цели е много голяма и тежка задача.

- Заради нивото на Лудогорец ли казахте, че тази цел е твърде висока?
- Точно така. Няма какво да крием. Ние разбира се ще направим всичко възможно да постигнем една или две от трите цели. Ще бъде голям успех за отбора, ако в края на сезона направим две от трите неща, които се искат от нас. Да, Лудогорец е много добър отбор. Още, когато водих Литекс казах, че това е отбор, който трудно ще загуби титлата. Виждаше се, че тимът едва ли ще загуби от някого още повече след като и ловчанлии бяха извадени от групата.

- Какво трябва да направи Левски, за да настигне Лудогорец?
- В този момент Лудогорец купува футболисти за 2 милиона, милион и половина, три милиона. Дават много пари. Имат добри играчи, добра селекция с големи финансови условия. Ние сме с по-малки. Искаме за малко пари да доведем силни футболисти. Смятам, че можем да ги достигнем с много работа, с единство в клуба, между играчите, треньорите и ръководителите. Трябва здрав труд, да тичаме повече, да играем по-добре тактически, да донесем в отбора онова, което ни липсва. Всичко това ще постигнем с работа, с много работа.

- Извън терена. Не смятате ли, че на Левски му липсва и малко шампионския манталитет?
- Вярно е. Може би липсва малко този манталитет на отбора. Когато дойдох тук първия път капитан ни беше Станимир Стоилов, който днес е същия и като треньор - лидер на тима. Изключително позитивен човек. Георги Иванов също играеше тогава в Левски. Имах играчи, които бяха горди. Ще ви дам и пример. Когато играехме мачовете от Европейските клубни турнири Стоилов казваше: "Можем да ги победим". Ето това е голямо самочувствие. тогава имах такива играчи в отбора. Сега... като погледна... това ми липсва. Може би най-опитния в сегашния състав Веселин Минев е такъв футболист, но останалите не чак толкова. Имаме няколко играчи от чужбина... от Нигерия, от Камерун те са малко плашливи. В кръга на шегата мога да кажа, че се страхуват сами от себе си. Не знаят още къде се намират. Трябва да работиш много с тях, да ги обучиш тактически, за да добият и те това самочувствие. Трябва да вярват в себе си. Ето това е моята най-голяма задача. Това мисля по цял ден. Ето днес например, когато имаме една лека тренировка аз цял ден седя в офиса, чертая, пиша, размишлявам. Поел съм тази отговорност. Няма да търся грешки в селекцията или нещо подобно. Ще търся грешките в себе си, ако не успеем да постигнем резултатите, които се искат.

- Имате ли идея за селекция? Какво ще правите през лятото?
- Имам, разбира се. Оглеждаме се тук и там. Ето вече имаме нов играч от Перу. Гледах го в един мач срещу Англия за националния отбор. Явно е добър футболист щом е стигнал до това ниво. Честно казано се очудих, че е отидъш да играе в Монпелие. Може би му липсва нещо, но той е млад и има на къде да се развива. Може да стане още по-добър.

- Къде ви се иска да оставите Левски, когато си тръгнете от "Герена" за трети път?
- Искам да си тръгна от тук след две години. През едната година Левски да е спечелил Купата, а през следващата да е стигнал и до шампионската титла. Ще се радвам, ако и двата пъти сме постигнали нещо в Европа. Тогава ще си тръгна доволен и ще съм изпълнил това, което искам.

Kласиране, програма, голмайстори и всичко за "А" група - ТУК !!!