Двукратният шампион с Левски и бивш национал на България Предраг Пажин е оптимист за елиминирането на Марибор. Сърцатият защитник на "сините" ще присъства на реванша на "Герена" тази вечер, като се надява еуфорията и празникът по трибуните да продължи и след последния съдийски сигнал. Пажин също е очарован от отлично изиграния тактически първи мач в Марибор, след който написа във "Фейсбук": "Люпко си е футболен гений... дори и старец, или пияница, както много го наричат, има си футбол в нокътя на малкия му пръст. Дори и да загуби в реванша той си остава класа."

- Прогнозата ти за реванша с Марибор?
- Победа и само победа. Нямам други очаквания. Смятам, че ще победим и продължаваме напред. Ако момчетата играят като в първия мач в Марибор, няма да имаме проблем тази вечер. Люпко ги мотивира, а и те сами се мотивират. Отлично осъзнават какво означава този мач за тях. Еуфорията е голяма, стадионът ще е пълен. Това е предпоставка да се хвърлят не на 100, а на 200 процента. Аз съм оптимист, че ще елиминираме Марибор. Надявам се и след мача да е празник. Сигурен съм, че Левски ще бъде краен победител.

- Възможно ли е футболистите да бъдат пренавити и да прегорят?
- Не вярвам да прегорят. Те са професионалисти, има добри играчи. Убеден съм, че Люпко ще направи тактиката така, че няма да им позволи да прегорят.

- Петрович ли успя да промени играчите? Ти го познаваш отлично, като баща ти е. Имахте страхотни мигове в Левски, а освен това ти беше треньор и в Китай.
- Несъмнено ги промени. В Марибор се видя. Футболистите се държаха мъжки, играха успешно. Реално това е същият отбор от миналия сезон. Тогава всички ги критикуваха, но ето, че се видя, че са колектив и могат да играят. Играха смело в Марибор, което много ми хареса. Точно това нещо липсваше в последните години.

- Какво не достигна на Левски да спечели в Марибор?
- Късмет не ни достигна. Наистина момчетата играха добре, бориха се. Левски игра по-добре от Марибор, въпреки че и домакините имаха шансове за гол.

- Какво каза на Петрович преди реванша?
- Сега му е напрегнато, дадох му кураж. Желая успех на него и футболистите му. Дано имат късмет днес и от утре вече да мислим за Абърдийн.

- Нужни ли са още попълнения на Левски, за което Люпко постоянно настоява?
- Да, знам, че той иска още футболисти. Левски обаче има ограничителен фонд и селекцията трябва да е в рамката на бюджета и възможностите на клуба. Несъмнено е нужна по-голяма конкуренция, а тя ще се получи, когато за всеки пост има по двама, дори трима футболисти.

- Познаваш ли се с някой от футболистите на Марибор?
- Не, но познавам треньора Дарко Миланич. Той игра в Партизан малко преди аз да отида там. Единствено с него се познавам, но не сме чак толкова близки.

- Какъв съвет би дал на футболистите на Левски преди реванша?
- Те са умни момчета, само ще им кажа да играят търпеливо. Да изчакват своя шанс и нещата ще се получат. Но няма смисъл аз да им казвам какво да правят. Колкото повече говоря, по-негативно им влияя. На всички им е пределно ясно какво значи този мач, трябва да го вземат.

- Пълните трибуни играят ли важна роля в подобен момент?
- Да, несъмнено. Тази вечер Левски ще разчита не на 12-и, а на 13-и играч. Атмосферата на стадиона ще бъде невероятна. И аз ще присъствам. Ще бъда в Сектор "А", където са ветераните на клуба. Ще подкрепям отбора както винаги го правя. Единствено ми е проблем да гледам мача. Просто феновете много ми се радват и не ме оставят на мира - снимки, автографи. Такъв човек съм, че на никого не отказвам. Преди всеки мач имам уговорени срещи с левскари. Ласкае ме това, че хората се свързват с мен, искат да се виждаме и да говорим за любимия отбор. Ето, днес например, имам уговорена среща с левскар от Шумен, който идва за мача и иска да се видим. Няма как да откажа. Когато съм на стадиона така минава повечето от времето и почти не мога да гледам играта долу на терена. Даже като влизам на "Георги Аспарухов" предварително обмислям как да се шмугна по-бързо сред привържениците, за да не ме задържат много. Надявам се тази вечер да ме оставят да гледам мача.

- Многото публика и мощните скандирания могат ли да разконцентрират футболистите?
- Ако си изцяло концентриран към играта, това няма как да се случи. Страхотно е да играеш пред пълен стадион. Аз съм играл пред 50, 70, даже и пред 100 хиляди. През 1995 година, когато бях в Партизан, играхме срещу Цървена звезда на "Мала Маракана" пред повече от 100 хиляди зрители, тогава нямаше седалки. Направо не чуваш себе си какво говориш. Публиката дава допълнителни сили, но като започне срещата, е нужна максимална концентрация.

- Как се играе в реванши като този с Марибор, след като в първия мач си завършил 0:0? Такава беше ситуацията през 1999 година срещу АПОЕЛ (Никозия) и Хайдук (Сплит), когато и ти беше в състава?
- Наистина трябва да се играе много търпеливо. Добрият резултат от първия мач е налице и след това трябва да действаш умно. Грешка е, ако се хвърлиш напред от първата минута. С АПОЕЛ и Хайдук ние знаехме, че головете ще дойдат, само трябваше да бъдем търпеливи. И успяхме.

- Люпко Петрович те искаше за помощник, но така и не те видяхме обратно в клуба, какво се случи?
- Някои хора не ме искат, имат право. Имат причина, но аз не съм на това мнение. С имена не искам да говоря. Аз обаче ще продължа да милея за любимия Левски, без значение кой ме иска или не.

- Ще те видим ли скоро отново във футбола?
- Свободен съм и знам, че все някога някой ще се сети за мен. Нямам лиценз ПРО за "А" група, но пък в "Б" група мога да работя. Искам да бъда някъде, където да правя сериозни неща. В Мездра не беше много сериозно и беше нормално да си тръгна.

- Предстои спор между Лудогорец и Цървена звезда, кой ще е краен победител?
- В този мач няма фаворит. И двата отбора са много добри. Лошото за Лудогорец е, че реваншът е в Белград. Не, че момчетата са страхливи, но просто феновете на Звезда са много добри и дават криле на отбора си. Ще бъде тежко на Лудогорец в Белград.

- Вчера беше в компанията на Стеван Мойсилович, който стана директор в Локомотив (Пловдив). Възможно ли е и ти да започнеш работа на "Лаута"?
- Не, няма такова нещо. Със Стеван сме приятели от много години. Сега в Пловдив има турнир за юноши до 19 години под егидата на Христо Бонев. Със Стеван вчера гледахме заедно мач на Локомотив. Отидох да го уважа. А и да му помогна малко да влезе в нещата тук. От 17 години живея в България, разказах му някои неща. Мойсилович е отличен специалист. Бил е треньор в доста клубове, има богат опит. Познаваме се от времето, когато играех в Партизан. Той е човек, който винаги в досегашните си отбори налага млади футболисти. Ще бъде полезен на Локомотив (Пловдив).
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Следете с БЛИЦ СПОРТ: "А" група - трансфери и подготовка
Програмата на Първа професионална лига
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа