Футболистът на Левски Димитър Пиргов беше определен за Най-добър защитник на България за 2016 година. Бранителят сподели, че е изненадан от голямото признание и разказа, че е отишъл на церемонията за Футболист на годината с нагласата, че той и брат му Илко ще получат приза "Лъвско сърце" в памет на легендарния Трифон Иванов. Наградата им се полага за проявено мъжество и характер, след като Пиргови излязоха на терена един срещу друг в мач между Левски и Локомотив (Пловдив), състоял се само дни след внезапната смърт на баща им Емил. Защитникът на "сините" говори откровено пред БЛИЦ за случката:
 
- Очакваше ли да получиш наградата Най-добър защитник на България за 2016 година?
- Не съм очаквал. Отидох на церемонията заради наградата, която получих с брат ми. Беше пълна изненада за мен, че съм най-добър защитник на България за годината. Благодаря на всички, които ме подкрепиха. Тази награди ми дойде като бонус.

- Но сигурно те задължава още повече?
- Не мисля, че ще се промени начина ми на работа, тъй като аз всеки ден давам най-доброто от себе си в тренировките и мачовете.

- Коя награда е по-ценна за теб?
- Определено тази за най-добър защитник. Не пожелавам на никого да получи награда заради смъртта на родител! Ужасно е! Заради нелеп инцидент, който се случи в моето семейство.

- Как се отърсвате след голямата трагедия?
- Много е трудно. Опитвам се да го преодолея с помощта на семейството. Но просто трябва да се примирим и да продължим напред.

- Кои хора бяха до теб в този толкова труден момент?
- Семейството и близките, всичките ми съотборници в Левски, треньорите, приятели, благодаря им.

- Колко трудно е да имаш за съперник свой брат и какво си споделяте с Илко преди мачовете помежду си?
- Поздравяваме се, желаем си успех, но на терена всеки се стреми към победата. Водим битка, това е съревнование, професионалисти сме. А след мача всичко е постарому. С Илко се чуваме всеки ден, помагаме си. Ако някой има проблем, си споделяме. Братската ни връзка е много силна.

- За какво мечтаеш?
- Мечтая един ден да изляза в чужбина. Другото, което искам, е да се докажа в националния отбор. От Петър Хубчев зависи дали ще получавам повиквателни. Амбициран съм да се докажа на терена, защитавайки фланелката на родината.

- Как се запали по футбола?
- Още от малък бях по цял ден по улиците и ритах топка с приятели. Заедно с брат ми започнахме в родния Пирин (Гоце Делчев), след това знаете как се развиха кариерите ни.
 
- Помниш ли първия си треньор?
- Да - бащата на Димитър Макриев - Иван, както и Димитър Киряков.

- Кои са футболистите, на които подражаваш?
- Не съм се замислял. Иначе любим футболист в момента ми е Рафаел Варан. Като по-малък много харесвах Бебето.

- На кой клуб симпатизираш?
- Байерн (Мюнхен).
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Всичко за Първа лига

Tелевизионната програма на Първа лига