Опитният нападател на Етър Даниел Младенов блесна с два гола при гостуването на ЦСКА, в което "виолетовите" лишиха "армейците" от победата (2:2). 32-годишният кюстендилец се надява на нов успешен сезон за клуба от Велико Търново. Младенов даде интервю за БЛИЦ СПОРТ, в което говори и за предстоящото домакинство на бившия му отбор Левски - следващата неделя от 21:00 часа на стадион "Ивайло".

- Дани, браво за силното начало. С двата гола във вратата на ЦСКА направи впечатляващ старт на новия сезон. На кого ги посвещаваш? 
- На целия отбор. Всички момчета се раздадоха и успяхме да вземем точка. Хубаво се получи, че измъкнахме равенството с двата ми гола. Всеки мечтае да вкара на ЦСКА и да вземе нещо от тях, особено на "Армията". В края дори ни се откри и шанс да спечелим, но все пак да не забравяме, че и ЦСКА изпусна 3-4 положения. Смятам, че равенството е закономерно на фона на показаното.

- По-силен ли ще бъде Етър през новия сезон?
- Важно е първо да се сработим, тъй като 4-5 човека си тръгнаха, а на тяхно място бяха привлечени нови. Може би към средата на първенството ще си проличи какъв отбор ще сме. Трудно е, когато няколко основни футболисти си тръгнат и толкова нови влязат в отбора. Още не си знаем движенията - кой как работи с топката. Докато в миналия отбор се познавахме отлично, две години работихме заедно и нямаше подобен случай - да си тръгват няколко човека и да идват толкова нови момчета. Бяхме направили сработка, всеки знаеше къде тича и какво трябва да се прави на терена. Сега имаме и нов треньор - Росен Кирилов, нови изисквания. Ще ни трябва малко време. Но след първия мач ми е доста приятно, че играхме добре. Дано така продължим. След равенството с ЦСКА ще ни дойде самочувствието и ще заиграем още по-добре.

- Как е при Росен Кирилов - заместникът на преминалия в националния отбор Красимир Балъков? 
- Има си своите изисквания като всеки треньор, метод на игра, постройка на игра. Опитваме се да изпълняваме това, което иска от нас. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

- Мачът на "Армията" с по-особен заряд ли беше за теб, предвид това, че си бивш футболист на Левски?
- Всеки мач е с по-особен заряд. Доста пъти вече съм излизал срещу ЦСКА. Срещу когото и да играем, винаги се стремим да побеждаваме и да показваме най-доброто. Мачовете с Левски и ЦСКА са по-особени, тъй като има най-голям интерес към тях. Футболистите, които играем в по-малките отбори е нормално да се стремим да блеснем точно в тези двубои. Залогът е по-голям в сравнение със срещите с другите тимове. Нормални неща са това, част от футбола. Доста години играя и за мен това не е чуждо. Даже вече ми е приятно, когато излизам срещу Левски и ЦСКА. Мачовете с грандовете привличат най-много публика. Превръщат се в празник, кеф е да играеш просто. Не е приятно, когато те бият много. Радвам се, че успях да вкарам два гола на ЦСКА.

- Предстои ви нов труден мач - домакинство на Левски следващата неделя (21 юли). Очакванията ти за срещата от втория кръг?
- Ние няма да имаме лесен мач. Етър все пак не е някакъв страхотен гранд, с когото да се съобразяват, а обратното - ние трябва да се съобразяваме с Левски. И те имат нов треньор, нова схема, нов стил. Предполагам, че ще им е малко трудно в първенството, въпреки че спечелиха с 2:0 срещу Ружомберок в Лига Европа. Те също се нуждаят от време, докато се опознаят. А и при Хубчев има нова схема на игра. Смятам, че ще им е трудно. Важното е да се получи хубав мач и стадионът да е пълен. Ако победим или пък вземем точка, ще е перфектно за нас. 

- И равенството ли ви задоволява?
- По принцип искаме три, но е ясно, че ако вземеш точка от Левски и ЦСКА, пак е добре. Равенството няма да го броим като трагедия. Ако спечелим следващата неделя, ще има голяма еуфория във Велико Търново. Ще се опитаме със сигурност, няма съмнение в това нещо. 

- На ЦСКА и друг път беше вкарал, но във вратата на Левски май все още не си се разписвал?
- За Левски доста съм вкарвал, но срещу Левски не съм отбелязвал гол все още. Може пък в неделя да реализирам, знае ли човек. Разбира се, че ако ми падне - ще вкарам. Това ми е работата.

- А ще се зарадваш ли?
- Чак бурна радост няма да е, но няма да бъде достойно, ако са дошли 12 хиляди на стадиона, да вкарам и все едно нищо да не е станало. Нормално е да има радост, въпреки че съм играл в Левски. Но аз съм играл в 12 отбора. Ако тръгна да не се радвам на всеки от тях, когато отбележа гол, не трябва да изпитвам радост от головете. Да се надяваме да се разпиша и срещу Левски. Това е работата ми, защитавам си хляба. Всеки гол е радост за мен, както и за всеки футболист. 

- Кои са най-ярките ти спомени от престоя в Левски?
- Основно са свързани с успехите ни в Лига Европа, където имахме запомнящи се мачове. Последният отбор на Левски сме, който игра в групите на Лига Европа. Получиха се хубави мачове, имам много хубави моменти, вкарах и голове. Нормално е да имам приятни моменти от Левски. Срещу Спортинг (Лисабон), а и преди това с АИК (Стокхолм), "Герена" беше пълен. Чувството беше уникално. (б.р. - Младенов донесе победата на "сините" над португалския гранд с 1:0, а преди това отбеляза и на шведския тим в плейофа за класиране в групите) 

- Имаш ли приятели в момента в Левски?
- Със Слави Костов сме приятели. Играхме заедно в Пирин (Благоевград). С Иван Горанов също. Той навлизаше във футбола, когато аз играех в Левски. Другите момчета там са и по-млади от мен, а и има чужденци, които не познавам. 

- Започна третия си сезон в Етър. Имаше ли вариант да смениш обстановката това лято?
- Имаше две оферти, но не бяха кой знае какво. А и в България, където и да отида, нито ще стана по-богат, нито пък ще имам възможност да съм в отбор, с който да стана шампион, за да сменя Етър. Получавал съм оферти за малко повече пари, но се чувствам добре тук. Ако ще търся промяна на обстановката, трябва да е с нещо по-добро, примерно чужбина. 

- Искаш да заиграеш зад граница ли?
- Да, а и кой не иска? Всеки футболист се надява да излезе и да получава повече. Все пак играем за пари и нашето е до време. Ако пристигне оферта за чужбина, ще го обсъдим и обмислим добре с шефовете на Етър. На този етап съм във Велико Търново и давам всичко от себе си за отбора.

- През миналия вкара 11 гола в първенството. Сега ще се стремиш ли да надхвърлиш тази бройка? 
- Не съм си поставял цел пред себе си. Знам си възможностите и качествата, знам какво мога по принцип на терена. Важното е да съм здрав и да имам малко късмет. Защото без късмет, няма как да се получат нещата. С качествата, които имам, ще вкарвам, а дали ще са повече или по-малко... Важното е Етър да е добре и да има достатъчно точки, за да не се притесняваме за мястото на отбора в групата. Не искаме да отиваме на баражите за изпадане. На първо четене това е важно за нас. А ако се открие възможност за атака на първата шестица, ще гоним и тази цел. 

- Бившият ти треньор Красимир Балъков вече повика трима от Етър в националния отбор - Христо Иванов, Крум Стоянов и Георги Сърмов. Може ли да се обърне и към теб за следващите квалификации?
- Мечта на всеки футболист е да стигне до националния отбор. Всеки го иска. Включително и аз мечтая да стана национал, това е върхът за всеки състезател. При мен не е на всяка цена, че трябва да се случи. Но ако преценят, ще отида и ще се раздам за България. Има треньори, те решават дали съм нужен на националния отбор. 

- Как прекарваш свободното си време? Разкажи повече за семейството си?
- Аз съм от Кюстендил и пътувам всяка седмица, когато имаме почивка, за да бъда при семейството ми. Имам две прекрасни момченца, второто се роди скоро - преди три месеца. Баткото е на 9 години. Тренира футбол във Велбъжд (Кюстендил), желанието го има. 

Прекарвам свободното си време със семейството, когато се прибера до Кюстендил. Когато може, идват при мен във Велико Търново. 

- На кой отбор от чужбина симпатизираш?
- На Реал (Мадрид). От английските отбори подкрепям Челси. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Следете с БЛИЦ: Първа лига - подготовка и трансфери