Вицепрезидентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев днес отново ще облече екипа на любимия си ЦСКА. Петкратният шампион с "червените" ще бъде част от шоу мача, който ще подгрее публиката в зала "Арена Армеец" преди вечното дерби. Мъжките тимове на Левски и ЦСКА излизат от 19:30 часа в мач от Суперлигата.  

Гигантът Любо Ганев изрази очакванията си за интригуващия мач в интервю за БЛИЦ СПОРТ. Легендата си спомни и за участията си във вечното дерби в миналото.

- Г-н Ганев, във форма ли сте и готов ли сте за шоу мача довечера?
- Във форма съм. Тренирам вече две седмици, подготвям се... Не, шегувам се, разбира се. Ще излезем на полето, за да направим шоу на публиката.

- ЦСКА ли е фаворит и ще спечели ли дербито?
- Да, всеобщото мнение е, че ЦСКА е фаворит. Но когато се играе вечно дерби победителят е трудно предвидим. Волейболът е игра на грешки. Може единият отбор да е по-добър, но да допусне повече грешки и другият да спечели.

- Вашата прогноза?
- Победа за ЦСКА с 3:1 гейма. Със сигурност ще бъде оспорвано.

- И на трибуните ще бъде горещо, какво искате да кажете на феновете?
- Да дойдат в "Арена Армеец" и да се насладят на шоуто. Не смятам, че ще има проблеми с агитките. Организацията е на отлично ниво, полицията се е погрижила. А и хората вече откриват разликата между футбола и волейбола. Запалянковците ще дойдат в залата с основната идея да подкрепят отбора си.  

- За ЦСКА играят опитните Ивайло Стефанов, Смилен Мляков и Христо Цветанов. Триото стари пушки ли дава предимство на отбора?
- Наистина изброените са много опитни волейболисти. Младите може да имат повече сила, но не са постоянни. Докато опитните имат рутината и знаят как да се справят в трудни ситуации.

- Надъхахте ли вече играчите на ЦСКА?
- Нормално е да им ударя едно рамо. Казвам им да се забавляват и да спазват указанията на треньора си.

- Впечатлен ли сте от това, което Александър Попов върши вече няколко години?
- Сашо го познавам още като състезател. Момчето се бори със зъби и нокти в името на любимия ЦСКА. Надали има друг като него, който да е дал толкова много и да се е жертвал за клуба. Близо 5 години дори не получаваше възнаграждение, а работи с огромна любов. Успя да изчисти задълженията на клуба към НАП, още много неща направи за ЦСКА. Прави му чест. Борбен е, много обича работата си. Заслужава сега да бере плодовете на труда, който е хвърлял през годините.

- Какво си спомняте от участията си във вечното дерби?
- Имам много спомени. Пет поредни години бях шампион и носител на Купата на България с ЦСКА - от 86-а до 1990-а. Аз горях много във вечното дерби, бях по-темпераментен. Мога да ви разкажа за един случай, когато щях да се сбия със съотборник по време на мач с Левски. Бях втора година войник в школата на ЦСКА. Преди дербито Стефчо Соколов, лека му пръст, се контузи и аз трябваше да играя. Толкова се бях надъхал, постоянно крещях, виках и на съотборниците си. По едно време Асен Гълъбинов - бащата на футболиста Андрей Гълъбинов, ми вика "Ще те пребия!". Аз му отвърнах "Айде, ела да видя как ще ме пребиеш!". В този момент Боре Кьосев ме дръпна настрани и предотврати екшъна, след което бихме Левски. Нормално е да има спречквания, когато гориш в играта. И със съперниковите състезатели постоянно си подвиквахме. Волейболът е един от малкото спортове, в който нямаш пряк контакт с противника. Можехме само да си говорим през мрежата. Отправяхме си закани, но това са нормални неща. Последната година като бях войник играех за ЦСКА. След като изкарах казармата генералите и полковниците постоянно повтаряха, че ЦСКА трябва да бъде преди Левски. Казваха ни, че нямало как милицията да бъде преди армията. Ако например ЦСКА е пети в класирането, Левски трябва да е шести. Винаги гледахме да сме преди тях. Бяха големи дербита, залите винаги се пълнеха. Надявам се и тази вечер да се събере доста публика в "Арена Армеец" и да се получи празник на волейбола.

- Имате ли приятели от Левски?
- Винаги съм имал приятели от противниковия отбор. Врагове сме само по време на играта.

- Помагате ли на ЦСКА и по-специално на Сашо Попов?
- Не съм точно спонсор, тъй като клубът не е мой, но помагам с каквото мога. Вече няколко години поред, откакто станах представител на "Асикс" за България, предоставям на ЦСКА екипировка - фланелки, гащета, маратонки. ЦСКА е клубът, който ме е изградил като състезател и като личност.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ