Временно изпълняващият функцията старши треньор на Берое Пламен Липенски даде интервю за вестник "Тема Спорт" преди мача с Левски. Двубоят от 11 кръг на Първа лига е от 17:30 часа на стадион "Георги Аспарухов". По ирония на съдбата последният му мач начело на Берое през май бе именно срещу "сините", които победи с 2:1 в Стара Загора. Тогава Липенски пак бе временен вариант след освобождаването на Петър Хубчев. Бившият помощник-треньор на ЦСКА, който сега замени Александър Димитров, говори за амбициите си и тези на клуба, както и за португалския футбол, който му е добре познат, след като прекарва дълги години там, водейки Портимонензе, Беленензес, Олянензе, Портимао и Имортал.

- Г-н Липенски, стигна ли ви времето да вдъхнете самочувствие на играчите преди гостуването на Левски?
- На мен времето винаги ми стига. И предишния път, когато бях начело на отбора, имах два-три дни на разположение преди мача с Монтана. Но да не забравяме, че предстоящият ни двубой не е срещу Монтана, а срещу Левски. Много добре знаем какво е Левски за българския футбол. Смятам, че успях да вдъхна необходимия кураж на момчетата, а това най-добре ще си проличи по време на мача. Берое в никaкъв случай не е забравил да побеждава.

- Миналия сезон победихте Левски в края на шампионата. Начело на "сините" отново беше Люпко Петрович. Какво да очакват феновете от предстоящия двубой?
- Със сигурност този мач ще е с по-различен характер. Много добре помня последния двубой. Но тогава беше друга обстановката, а сега е съвсем различна. Очаквам утре (б.а. - днес) труден мач. Уважаваме противника, защото нямаш ли респект към опонента си, не можеш да го победиш.

- Левски все още не е допуснал гол в домакинските си мачове...
- Дано сега да допуснат гол (смее се). Ние ще направим всичко възможно, за да реализираме. Имаме идея как да атакуваме и се надявам да покажем висока ефективност.

- Предвиждате ли сериозни промени по състава, тактиката, нагласата?
- Като всеки треньор и аз си имам свое верую. Ще има промени, но, както разбирате, не мога да ги споделя в момента. Няма с какво толкова да се изненадаме. Но е нормално всеки нов треньор да направи промени по състава. Подготвили сме изненади, но след мача ще си проличи дали са се реализирали.

- Защо не се получи с Александър Димитров? Бяхте близо до него. Какво липсваше на Берое в изминалите мачове?
- Не мога да коментирам темата просто, защото не е редно, не е колегиално. Никога няма да кажа лоша дума за колега. Такъв е моят характер и възпитание. Треньорите сме пряко зависими от резултатите на отбора и когато те не са налице, знаете какво следва. По-трудно е да се изгонят 10-12 футболисти, а треньорите по-лесно се заменят.

- Ще успее ли Берое да се пребори за първата шестица?
- Аз не говоря за първата шестица, а за тройката. Оставете моментното класиране. Това нищо не означава. Изоставаме само с четири точки от шестото място. За мен, ако Берое не е в първата шестица, сезонът ще е провал. Това е целта минимум пред нас, но пак казвам, че отборът има потенциал за тройката.

- Докога ще сте старши треньор на Берое? Имахте ли разговори с ръководството?
- Единствено сме говорили, че ще водя отбора срещу Левски. След този мач ще се преценява какво ще се прави за в бъдеще. Нищо друго не мога да коментирам. Искам да кажа, че това е моят роден клуб и когато ме повикат, аз съм готов да се отзова. Никога няма да се разсърдя на ръководството. Те са здраво стъпили на земята и аз уважавам техните решения. Условията, които са създадени в Берое, са перфектни във всяко едно отношение.

- Забеляза се отлив на публика в домакинските мачове. Ще успеете ли да върнете привържениците отново на стадиона? Имате ли го като амбиция?
- Болно ми е, че в последно време идва по-малко публика. Но и тя е зависима от резултатите на отбора.

- Прави ли ви впечатление, че за трети пореден мач между Левски и Берое в София наряд получава един и същи съдия - Станислав Тодоров?
- Да, прави ми впечатление. Това е единственото притеснение, което имам за предстоящия мач. Защото помним този съдия как ръководи нашите срещи и как звучеше неговата свирка тогава. Но да си пожелаем в този двубой да не е така. Мач с мач не си приличат. Дано срещата се ръководи обективно. А не за единия отбор реферът да е мащеха, а за другия майка.

- Люпко Петрович ли е в основата на възраждането на Левски?
- Левски си имаше и преди него добри футболисти. Когато застана начело, Люпко Петрович записа няколко резултата, които бяха под очакванията. Но той все пак е опитен треньор и имаше търпение от страна на ръководството към него и видяхме, че постепенно влязоха в релси. Ръководството на Левски е взело правилно решение да го остави на поста, а резултатите са налице.

- Много ли назад са останалите отбори спрямо Лудогорец? Вече пет поредни години разградчани са шампиони. Може ли да се спре хегемонията им?
- Аз не виждам скоро някой да измести Лудогорец от върха, като имаме предвид условията, които са предоставени в Разград.

- Работихте известен период от време в ЦСКА. Сега на "Армията" привлякоха голям брой португалски футболисти. Имате ли някакво впечатление от тях, тъй като голяма част от кариерата ви премина в Португалия?
- Да, работил съм в ЦСКА, но Берое си ми е на сърцето. Португалците дават друг облик на отбора. Започна да се усеща промяната в ЦСКА. Армейците стоят много по-добре игрово от доста други отбори.

- Защо поставяте шапката си наобратно? Има ли някакво суеверие?
- Не, няма нищо. Когато вали дъжд, я слагам напред, за да ми пази очилата, защото нямам чистачки на тях (смее се), а когато е наобратно, да не ми пече врата. Това е истинската причина.

- В Португалия има тенденция във второто ниво на местния футбол да стартира като титуляр футболист от китайски произход. Запознат ли сте с това?
- Да, четох го скоро в португалски сайт. Има такава тенденция, защото много от отборите са собственост на китайци. Тимът, в който играех - Портимонензе, е закупен от китайски собственици и там положението е същото.

- Какво е вашето мнение за правилото в българския футбол за играчите под 21 години, което бе премахнато?
- Видяхте какво стана с това правило. Казвал съм го много пъти - "Гъбите трябва да се берат там, където растат, а не да се ровят с тоягата". Като няма как, ще го направиш зорлем. Нали искат резултати. Като няма резултати, треньорът е виновен. А публиката иска резултати. Преди да не изреждам колко млади футболисти играеха в мъжките отбори, навсякъде имаше по трима-четирима. Сега няма. Който покаже необходимите качества, ще играе.
Росен Ангелов/"Тема Спорт"

Всичко за Първа лига - ТУК

Програмата на Първа професионална лига