Трикратният шампион с Левски Петър Курдов за пореден път доказа, че не цепи басма на никого, след като в интервю за БЛИЦ призова Николай Митов да се махне от "Герена". "Той не е за Левски!", смята бившият голмайстор на "сините". Ветеранът даде коментар за представянето на любимия си отбор този сезон, както и изтъкна, че "ментетата" трябва да си плащат за това, че носят святата синя фланелка.

"Тази седмица първо бях зарадван, след което научих лоша новина. Синът ми Евгени и снахата ме зарадваха с внуче, а след това почина един от големите ми приятели - Тони Стойнов, с когото работихме в Марица. Бог да го прости!", сподели Курдов-старши.

- Днес отново ще гледаме вечно дерби ЦСКА - Левски. Кой ще победи?
- Ще бъда солидарен с всички, които обичат Левски и се надявам да победим. Не съм много обнадежден обаче след последните мачове. Да, от една страна е хубаво, че се дава шанс на младите момчета. Но ако ще се играе с юноши и занапред, този спортно-технически щаб няма да изкара още дълго, така мисля. 

- Ще бъдете ли на стадиона?
- Не, преди малко пристигнах в Асеновград, където се събираме ветерани и ще гледаме по телевизията. 

- Този път дербито се явява пряк спор за второто място, след като титлата отново е в Лудогорец...
- Странно е, че за мач за второто място се вдига толкова много пушилка. Зарядът винаги си го има, Левски - ЦСКА е даденост. Очаквам и двата отбора да излязат пределно мотивирани и дано станем свидетели на хубав мач. Но дори и да завършим трети не е фатално. Ще има бараж срещу великия клуб Верея, които ще победим и сме в Лига Европа. Заедно с ЦСКА ще бъдем в евротурнирите, убеден съм в това. 

- Левски вече се подсили с голмайстор - Жуниор Мапуку. Доволен ли сте от привличането на бившата звезда на Берое?
- Това, което показа в Берое едва ли ще се ползва с приоритет в Левски. Мапуку тепърва трябва да се докаже и да заслужи фланелката с номер 9. Имам забележка към него - бавно повратлив е, тромав. Дано успее в Левски, желая му го от сърце. Всички идват с големи амбиции на "Герена", а виждате после как си тръгват. 

- Има ли нужда Левски от мащабна селекция това лято?
- Определено. Нужни са попълнения на всички постове. Трябва да се разделим и с доста играчи. Нар и Бабунде са тотални разочарования. Цялото ми уважения към тъмнокожите, но се видя, че не стават. Тези, които са в отбора последната година, вече се наиграха. Трябва да ги махат и да доведат нови. Но не такива като тези в момента. Нужни са футболисти, които са класа.

- Доволен ли сте от играта на младоците в последните мачове?
- Какво да ви кажа? Видяхме Краев. Вкара четири гола на Локомотив (Пловдив) в едно мачле, в което съперникът беше демотивиран. Направихме го героя на деня, на месеца... А Боримиров още след мача правилно каза, че не трябва да вдигаме Краев до небесата. Ще го видим срещу ЦСКА днес. Големите футболисти си личат точно в дербитата, а не в мачлетата с Пловдив и Горна Оряховица, например. А и като се класираш в евротурнирите, там да бележиш голове, това е истината. Не е сериозно да се мислиш за герой в подобни мачлета срещу демотивирани съперници. 
 
- Кой от сегашния отбор на Левски ви харесва?
- Бурабия. В момента единствено той заслужава уважение. Харесвам го. Той е момче, достойно за уважние. Може да прави играта. Недостатъкът му е, че задържа повече топката. Великият треньор Митов трябва да му каже това нещо. Иначе има няколко футболисти, които са ми "слабост" от доста време. Единият е Сашко Александров. Да, той наистина играе, където го сложат, но играе ганкиното.  

- Твърдите, че Митов няма да изкара още дълго в Левски, защо сте недоволен от работата му? 
- Аз като главния прокурор Сотир Цацаров нищо не твърдя, а само констатирам. Някак си не ми се получава тази симбиоза между сериозен човек като Боримиров да работи с Митов. Не ги виждам как ще работят в бъдеще. Даниел дава много на Левски, дал е много... той е легенда, фигура отвсякъде. Може да ръководи клуба, но трябва малко по-сериозна личност да бъде треньор. Само си спомнете какво му се случи на великия Митов, когато отиде в Ботев (Пловдив). 

- Може ли да разкажете някои любопитни случки от участията ви във вечните дербита? Колко гола имате срещу ЦСКА?
- О, вкарвал съм им много. И по два гола в мач съм им вкарвал, и то не на кого да е, а на Георги Велинов. ЦСКА в момента само могат да мечтаят за уникалните футболисти, които имаха - Стойчо Младенов, Джони Велинов и другите. Ставаха уникални дербита по наше време. Не е като сега. Пожелавам на момчетата, които ще излязат днес на "Васил Левски", да играят първо за себе си и после за клуба, да се наслаждават на играта и да се стремят да радват публиката. Искам обаче да ги попитам какво им пречи да играят силно за Левски в евротурнирите? Нали имат големи претенции и не желаят да преподписват изтичащите си догови с Левски. Някои от тях трябва да си плащат, за да играят в Левски, а не да въртят номера. Тези смешни футболисти не искат да преподписват!? Нямат ли огледала, за да се погледнат? Айде да ги видим къде ще отидат - я в Нафтата, я във Верея. Сигурно там ще продължат кариерите им - в средняшки отборчета. Ако излязат от светинята Левски, ще отидат на кино, помнете ми думите.

- По ваше време враждувахте ли с цесекарите?
- Само на терена. Имаше мъжка игра тогава, достойнство от едната и другата страна. В дербитата често се стигаше до сблъсъци, че не искам да припомням. Аз имам един с Динко Димитров (б.р. - Курдов контузва тежко брата на Георги Димитров-Джеки) - нещо, което няма да си го простя цял живот. Иначе след мачовете сме били приятели. Вражда не е имало, това е само спорт. Никой от нас не таи злоба към противника. Пожелавам на нашите футболист, ако станат шампиони и когато отиват да се веселят по баровете, около тях да е пълно с фенове, които да ги поздравяват. По наше време на вратата на бара питаха от кой отбор си и пускаха вътре само левскари. Пръскаше се по шевовете и ставаха големи купони. Сега, където и да отидем, още ни помнят и ни уважават. За мен беше удоволствие да играя с големи футболисти - Гибона, Емо Спасов, Емил Велев, Краси Коев, Пепи Петров и много други. Всеки от нас се стремеше да се показва на терена, а не с приказки извън него. С играта си впечатлявахме публиката.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

Пълно разяснение на новата схема на Първа лига

Tелевизионната програма на Първа лига

Всичко за Първа лига