Юношата на ЦСКА Герман Петров е един от основните играчи на ЦСКА 1948, който прегази конкурентите си в четвъртото ниво на родния футбол. На водения от Валентин Илиев отбор предстоят баражи за класиране в Трета лига, както и финал за Купата на Аматьорската футболна лига. На 25 май от 18:00 часа ЦСКА 1948 се изправя срещу Черноморец (Балчик) в спор за трофея - на стадион "Трейс Арена" в Стара Загора. 18-годишният централен защитник Герман Петров даде интервю за БЛИЦ, в което направи равносметка за мачовете до момента, говори за себе си и за бъдещето:

- Герман, равносметката ти за изминалия сезон. Доволен ли си от представянето си?
- Треньорът Вальо Илиев може да даде оценка за моето представяне. Да, целта е изпълнена - завоювахме първото място. Това обаче няма особено значение, тъй като трябва задължително да минем през баражите и да спечелим финала за Купата с Черноморец (Балчик).

- Феновете са плътно зад отбора и ви подкрепят всеки мач. Увеличат ли се те?
- Да, вижда се, че все повече и повече хора идват да ни подкрепят. Това е така, защото показваме по-добра игра. Който симпатизира на ЦСКА 1948, да идват и да бъде зад нас. Аз съм щастлив, че съм в този отбор, че Вальо Илиев ни пое. Той е не само добър треньор, а и добър човек. Надявам се да постигнем много успехи с него и да вървим напред. 

- Какъв човек е Валентин Илиев?
- Той е максималист, иска да побеждаваме всеки мач. Фактът, че е млад и доскоро играеше, това доста му помага. Помага и на нас. Вальо Илиев беше много добър футболист, сега и като треньор е много добър.

- В кои от изиграните мачове до момента имаше по-особен заряд и ви беше трудно? 
- Всички мачове са еднакви. Винаги сме мотивирани да побеждаваме. Дали излизаме срещу последния или срещу някой от челниците в класирането, това е без значение. Трите точки са задължителни във всяка среща. 

- Отличният колектив ли е основата на успеха на ЦСКА 1948? 
- Наистина това е много важно. С повечето от момчетата сме израснали, доста време играхме на "Армията". Наистина сме страшен колектив. В другите отбори не мисля, че има колектив като нашия. 

- Заедно ли сте и извън терена?
- Да, с повечето момчета излизаме редовно. Заедно сме и извън тренировъчния процес, близки сме. Дискотеките са на заден план, имаме вечерен час - 22:30. Това е нормално, щом искаме да постигнем много и да се развиваме като футболисти. 

- Как започна с ЦСКА 1948?
- Бяхме с няколко момчетата от отбора и чакахме да стане време за тренировка. Тогава ни звъннаха и казаха да си търсим нов отбор. Всички изпаднахме в шок. След това отново ни потърсиха и ни казаха, че ще има лагер в Боровец. Адалберт Зафиров ни събра и след този прословут лагер вече окончателно ни разпуснаха. Казаха, че отборът се разпада. След това дойдоха Вальо Илиев и Йордан Юруков и започнаха да ни тренират.

- Целта за следващия сезон?
- Нека първо приключи този. Да спечелим Купата на Аматьорската футболна лига и да минем през баражите. Сега гледаме към предстоящия мач с Академик. Стремим се да даваме най-доброто от себе си за ЦСКА 1948.

- Няма как да подминем случилото се в Своге. Ти и Радослав Димитров бяхте атакувани от местни фенове... 
- Неприятна история наистина. Лошото е, че тези инциденти май ще продължават по родните терени. Мисля, че ще става по-лошо. Не знам какво трябва да се направи, за да бъдат предотвратени подобни случки. Специално за Своге аз и Ради Димитров бяхме на трибуните и гледахме съотборниците си. Бях контузен, а той опериран. Имаше 15-20 човека, които бяха на трибуните до нас. Обиждаха ни през цялото време. Пет минути преди края на мача си тръгнаха, а ние се отправихме към скамейката, за да поздравим нашите съотборници за добрата игра. Тогава видяхме, че групата с местните фенове е зад автобуса ни. Бяха взели камъни и беше очевидно, че или искат да чупят прозорците или да наранят някой от футболистите. С Радослав Димитров казахме на шофьора, че е по-добре да премести автобуса, за да не станат инциденти. Когато минахме покрай тях, те пак започнаха да се заяждат и да ни обиждат. Бутаха ни и се случи инцидентът. И друг път съм ставал свидетел на подобни сцени, но предпочитам да не ги коментирам.

- Каква е цената, която плащаш, за да играеш в областната група? Виждат се рани по краката ти.
- В началото си мислехме, че ще бъде доста тежко, въпреки че се готвим за мачове, в които ще ни ритат. Наистина не е лесно да се играе на такива ужасни терени. Особено в Кокаляне бяха много лоши условията. 

- Имало ли е други варианти пред теб за продължаване на кариерата ти, освен ЦСКА 1948?
- Имало е, но предпочитам да остана в ЦСКА 1948. Започнахме от нулата, щастлив съм в отбора. Бъдещето ми е свързано с ЦСКА 1948. Не се притеснявам за мястото си в състава. Конкуренцията само може да ме радва и да ме прави по-силен.

- Все още не си изпитал радостта да вкараш гол, а имаш няколко асистенции. Тежи ли ти това?
- Да, наистина ще ми олекне, ако отбележа първото си попадение. Рано или късно и този миг ще дойде. Не само аз, а и съотборниците ми се надяват най-после да вкарам гол.

- На кого ще го посветиш?
- На семейството ми и на приятелката ми Лианна.

- Разкажи повече за себе си.
- От София съм, на 18 години. Имам брат, който е по-голям от мен. Той не е бил футболист. От нормално семейство съм.  

- Кога започна в ЦСКА?
- Бях на 7 годинки, когато дядо ме записа. Започнах на "Червено знаме". От малък съм цесекар. 

- Първият ти треньор?
- Започнах при Галин Иванов. Той ме научи на много неща, все пак е бил централен защитник. Много съм му благодарен. След това една година бях при Методи Деянов. Той ме викаше и в юношеския национален отбор. Скоро не съм получавал повиквателна, надявам се в бъдеще треньорите да разчитат на мен и да ме викат. Най-важното е да съм здрав. Стремя се да давам най-доброто от себе си в тренировъчния процес и мачовете. 

- На кой футболист от чуждестранните отбори симпатизираш?
- Серхио Рамос. Той е много добър футболист.

- Да разбираме, че си привърженик на Реал (Мадрид)?
- Не. Симпатизирам на Барселона, надявам се да спечелят битката за шампионската титла. 

- Димитър Бербатов проведе няколко тренировки с ЦСКА 1948. Какво е усещането да се докоснеш до голям футболист?
- Супер беше. Идваше и тренираше с нас. Бербатов се държеше съвсем нормално, не личеше, че е голяма звезда. 

- Имаш ли някакъв ритуал преди мач?
- Винаги стъпвам с десния крак на терена и се прекръствам три пъти преди мач.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ