Полузащитникът Самир Аясс се превърна в герой за Дунав снощи при гостуването на Лудогорец, което момчетата на Веселин Великов спечелиха с 1:0. За халфа това не е първи случай, в който носи успех на тима си в мач срещу "орлите". В първия кръг на сезон 2013/2014 юношата на ЦСКА бележи за Любимец при победата с 1:0, като интересното е, че тогава треньор отново му е Веско Великов. 25-годишният Аясс даде интервю за БЛИЦ СПОРТ, в което говори още за ЦСКА, както и за дебюта си за националния отбор на Ливан:

- Честита победа! Как успяхте да надхитрите Лудогорец? 
- С огромно желание и раздаване. Играхме затворено. Наистина нямахме много шансове за гол, но си вкарахме едното положение, което създадохме, след което се затворихме перфектно и удържахме победата. Стана традиция Лудогорец да играе трудно срещу нас. Те са най-добрият отбор в България вече няколко години, играят най-красив футбол. Ние обаче не им позволихме да го направят вчера. Първият ни мач с тях беше зрелище, пак поведохме, но в крайна сметка ни биха с 5:3. След това направихме 2:2 пак в Разград. Всички се убедиха, че не сме случаен отбор.  

- На кого посвещаваш гола?
- На целия отбор, на треньорското ръководство, на феновете, на всички които са в клуба. Съвместната ни работа дава резултати. 

- Личи си, че сте страхотен колектив.
- Да, така е със сигурност. Колективът в Дунав може би е най-добрият от всички клубове в България. Много сме задружни и правим всичко възможно да вървим нагоре. А някои не искаха Дунав да бъде в шестицата. Но с добра игра и отборен дух успяхме да се класираме.

- След победата снощи скочихте на петото място, мечтаете ли вече за Лига Европа?
- Не говорим за това, играем мач за мач, забавляваме се. В оставащите срещи искаме да покажем, че сме добри футболисти. Знаете, че целта на Дунав този сезон беше да се спасим от изпадане, а сега вече сме пети. Да, мечтаем за Лига Европа. 

- Вкара за втори път на Лудогорец. Какво си спомяш от мача през юли 2013 година?
- Тогава играех в Любимец, треньор отново ми беше Веско Великов. Спомням си, че вкарах доста рано в мача. Засякох от воле центриране от корнер и отбелязах на Владо Стоянов. Победихме с 1:0, но пък после изпаднахме от "А" група. Вчера пък вкарах на Лудогорец с глава, въпреки ниския ми ръст. При центрирането на Христофор Хубчев бях задължен да вкарам, тъй като ми сложи топката на главата. Аз видях, че има празно пространство между Моци и Пластун и оттам засякох. 

- Отпразнувахте ли шумно победата?
- Не, нямаше банкет. Има време и за това.

- Възможно ли е да е имало подценяване от страна на Лудогорец?
- Не мисля, че ни подцениха. Още повече, че предишните два мача се представихме успешно срещу тях. Треньорът им със сигурност им е казал да играят сериозно, но ние не им позволихме. Нямаха много шансове, само гредата на Кешерю. А в предишните мачове създаваха доста положения и имаше голове. 

- Сигурно искате да препънете и Левски и ЦСКА, с които ще играете още по два мача във втората шестица?
- Разбира се. Не им се закавам, но ако ни подценят, няма да им бъде лесно, както досега. Хубавото е, че най-вероятно ще ги примем в Русе и ще играем на нашия стадион, а не в Разград. У дома ще е много по-добра атмосферата, ще имаме повече фенове зад гърба си. 

- Имаше честта да играеш пред хиляди с екипа на родния си ЦСКА. Какво ще запомниш от престоя на "Армията"?
- Пазя само хубави спомени. Често се сещам за емоциите, които изпитахме миналия сезон с Христо Янев начело на отбора. Спечелихме Купата на България, направихме нещо велико, което ще се помни винаги. 

- Надяваше ли се да останеш и след края на сезона?
- Няма значение, щом ръководните фактори така са решили. Пожелавам успех на ЦСКА, следя им всеки мач. 

- С Янев и бившите си съотборници поддържаш ли връзка?
- Да, колективът ни беше много добър. Често се чувам с някои от бившите съотборници. 
 
- Преди дни дебютира за националния отбор на Ливан - родината на баща ти. Как се представи и ще продължат ли да разчитат на теб?
- Повиквателната не беше новост за мен. Вече им бях отказвал няколко пъти. Първо ме търсиха като играех в Берое, след това и като бях в ЦСКА. Сега обаче приех. Имаше квалификация за Азиатската купа. Реших, че е по-добре да отида. Влязох на смяна при победата с 2:0 срещу Хонконг. 

- Баща ти ли те натисна да приемеш?
- Не, сам реших. Никой не ми е повлиял за решението. С треньора Миодраг Радулович, който е сърбин, постоянно поддържаваме връзка. Снощи ми се обади да ме поздрави за гола срещу Лудогорец. Следи ми мачовете и каза, че отново ще ми изпраща повиквателни за националния отбор.  

- Колко пъти беше ходил в Ливан преди?
- Не ходя често. Като дете съм бил в Ливан, а преди година ходих, за да си оправя паспорта. 

- Българският национален отбор много по-добър ли е от този на Ливан?
- Една класа, така смятам аз. Но в Ливан се играе по-различно, въпреки че същи има талантливи футболисти. Някои от тях играят в Арабските страни - Дубай Бахрейн. Но със сигурност националният отбор на България е по-добър. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ
 


* Снимка LAP.BG

Пълно разяснение на новата схема на Първа лига

Tелевизионната програма на Първа лига

Всичко за Първа лига