В последните седмици ситуацията в Левски е повече от турболентна. Даниел Боримиров беше назначен за спортен директор, а впоследствие стана и втори най-голям акционер в клуба. Името на стадиона пък беше променено и той вече се казва "Vivacom Арена ГЕОРГИ АСПАРУХОВ". По този повод, дни преди подновяването на Първа лига, БЛИЦ СПОРТ се свърза с една от големите "сини" легенди Емил Спасов, който коментира пред нашата медия най-наболелите теми, свързани с клуба.

- Г-н Спасов, Вие сте една от големите легенди на Левски. Как ще коментирате промяната на името на клубния стадион, който вече се казва "Vivacom Арена Георги Аспарухов"?
- В последните години повечето стадиони в Европа и по света носят имената на основните спонсори. При положение, че клубът дължи много пари на фирмите, които направиха сектор "А", е нормално това, което се случва. "Виваком" явно ще плати задълженията и логично да поиска името на компанията да е в допълнение на това на най-великия българския футболист - Георги Аспарухов. За мен това е правилно решение на ръководството и не мисля, че има нещо притеснително.

- Какво мислите за назначението на Даниел Боримиров на поста спортен директор? Ще съумее ли да се справи в тази тежка ситуация?
- Не мога да коментирам назначението на Боримиров. Не съм запознат с юридическите термини и неща, които се правят с цел да се улеснят нещата в клуба. Щом така са преценили от ръководството, значи така е редно. Дали той или някой друг, важното е клубът да се стабилизира. Пожелавам му успех.

- Какво очаквате от отбора през пролетния дял на шампионата? Ще вдигнат ли новите футболисти нивото на игра и как бихте оценили шансовете за титла на "сините"?
- Ако трябва да съм откровен, не знам как ще изглежда отбора през пролетта. Дойдоха нови момчета, но нямам никакви преки наблюдения върху тях. Тепърва ще гледам тима и ще си създавам впечатления. Но в едно съм убеден - Левски няма как да се пребори за титлата с Лудогорец. Не мисля, че и това трябва да е целта сега. Важно е клубът и отборът да се стабилизират. Трябва да се изгради стил на игра, да се привлекат правилните футболисти и да се атакува догодина шампионска титла и добро представяне в Европа.

- Няма как да не Ви попитам за една от най-наболелите в клуба - налагането на юношите. Вие бяхте директор на "синята" школа - защо толкова години младите футболисти не получават шанс в първия отбор? В кого е вината?
- Много пъти съм казвал, че за да се изградят юношите, е необходимо с тях да работят много добри специалисти. Младите трябва да бъдат лансирани и налагани в мъжкия футбол. Това трудно се случва в Левски. Взимат се чужденци на килограм. В последните години не знам колко човека минаха през тима. Аз се занимавам с детско-юношески футбол и знам едно - за да се наложи даден футболист в първия отбор, трябва да му се даде шанс. В Левски има талантливи  деца, но... нещо не става както трябва. Или треньорите са криви, или ръководството не им дава шанс да играят. Освен това БФС направи нещо много хубаво. Всеки клуб може да има втори отбор във Втора лига, в който да играят най-добрите юноши. Отборите на ЦСКА, преди Литекс, и Лудогорец участват с такива отбори и развиват младите футболисти. Левски не пожела да направи такъв тим. Питам ги тогава : "За какво изобщо работи тази школа?". Това е сериозен проблем, който новите ръководители трябва да решат. Имаше момент, в който Станимир Стоилов наложи млади играчи. Говоря за сезон 2006/2007, когато изгряха Мариян Огнянов, Ники Димитров, Домовчийски и още няколко човека. Това обаче е някакво изключение и е твърде малко. В Левски всяка една възрастова група има национални състезатели. Не е нормално никой от тях да не става за първия отбор. Не са готови за мъжки футбол? Е, кой е виновен за това!? Значи не се работи правилно в школата.  
СВЕТЛИН ТОНЕВ/БЛИЦ СПОРТ