Президентът на българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов даде кратко интервю пред агенция БЛИЦ. В него той коментира случая със Силвия Дънекова. След решение на БОК тя бе оневинена, но федерацията по лека атлетика и Българският антидопингов център обжалват пред Спортния арбитраж. Защо? Ето отговорите на Карамаринов:

-Господин Карамаринов, защо се наложи това обжалване в случая със Силвия Дънекова?
-Това е необходимо действие на българска федерация лека атлетика. Дисциплинарната комисия към Българския олимпийски комитет (БОК) е взела решение, което надхвърля нейното прамвомощие. Не може комисията да оневини състезателката, а само да потвърди наложеното наказание от Арбитражния съд по спорта, който бе ситуиран в Рио миналото лято.

-Защо случаят бе препратен на наше, местно ниво, а не се разглежда от Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (ИААФ) или от Международната антидопингова агенция?
-Припомням ви хронологията на случая в неговия край. Вината на Силвия Дънекова е доказана от Арбитражния съд по спорта в Рио. След това й бе иззета акредитацията и трябваше да напусне олимпийското село. След това ИААФ спря правата й. ИААФ обаче смята, че Дънекова не е международно ниво състезател и препраща случая на българските институции, но само за налагане на наказанието, а не за неговото отменяне.

-Защо тогава Дисциплинарната комисия към БОК оправдава атлетката?
-Този въпрос не трябва да бъде зададен към мен. Наказанието трябваше да бъде наложено от Дисциплинарната комисия към БОК. Те бяха длъжни да го наложат съобразно нейната вина. БОК няма право да не я накаже. И ми е интересно защо Дисциплинарната комисия към Олимпийския комитет превишава правомощията си.

-Така се стигна до вашето обжалване?
-Точно така. Ние сме длъжни да обжалваме взетото решение на БОК към следващата инстанция - Арбитражния съд в България. Ние трябва да спазим устава на нашата международна федерация, към която членуваме. Забележете, не обжалваме само ние, а и Националният антидопингов център. Те са призвани да следят антидопинговите правила.

-Доктор Ангел Лозанов каза, че след дълги години напуска националния отбор заради вашите действия. Какъв е вашият коментар?
-Тези негови думи са лишени от всякакъв смисъл. Определено са умишлени и са злонамерени. Въобще не е истина, че се отказва сега. Доктор Лозанов не е лекар на националния отобр от края на миналата година и това може да се провери с документи. Той напусна по собствено желание в края на миналата година и от 1 януари ние имаме нов лекар.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ