Треньорът на Нефтохимик Димчо Ненов даде интервю пред клубния сайт точно една седмица преди първия мач на отбора за сезон 2016/17. Той говори за целите на тима и готовността му за първенството.

– Г-н Ненов, точно една седмица преди началото на първенството можем ли да кажем, че Нефтохимик е готов. Повече от 15 нови футболисти дойдоха през лятната подготовка, това си е един нов отбор?
- Реално няма кой да ни пита дали сме готови, така че идния петък откриваме първенството. Ако кажем, че сме готови ще излъжа, защото отборът беше изцяло подновен. От миналата година остана само един футболист – Живко Хаджиев, който в момента е контузен. Няма как да сме в оптимално състояние. Надявам се новите момчета да разберат бързо какво е Нефтохимик. Ясно е, че ще им е нужно време, но няма как да имаме повече време за сработване, така че очакваме първия двубой. Според мен и нашите съперници са в същото положение като нас, естествено повечето отбори запазиха ядрото си. Ние взехме решение за тотално нов отбор, дано сме привлекли правилните хора.

- В този ред на мисли, доволен ли сте от селекцията, тя все още продължава? Също така изпълнихте ли първоначалния план за подготовка?
- До голяма степен планът за подготовка беше изпълнен. Имахме перфектните условия за това, както когато тренираме на местна почва, така и на подготвителния лагер в Трявна. Именно в Трявна взехме решение да се разделим с няколко момчета и на тяхно място привлякохме нови, които според нас ще вдигнат нивото на отбора. За жалост в България това е обичайна практика - на шест месеца да се подменя половината отбор. Все пак с новите попълнения се надявам да вдигнем класата на отбора. Искахме още няколко футболисти от региона, но заради различни причини до трансфери не се стигна. Такъв човек съм, че предпочитам да работя предимно с хора от региона и се надявам в бъдеще повече момчета от бургаска област да защитават цветовете на Нефтохимик.

- Каква е реалната цел на отбора? Да, феновете искат възможно най-предно класиране, но какви са реалностите?
- Хубаво е да имаме високи цели, но те трябва да са реални. Не е добре да се изхвърляме и в последствие да не изпълняваме поставените нереални цели. Когато започнахме подготовка казах, че няма как да поставим цел, преди да съберем правилните хора. След като направихме нужната селекция, започваме да градим отбор. Трудно ще е, тъй като някои от момчетата са закъснели с подготовката, но това са реалностите и ние се съобразяваме с тях. Все пак мисля, че можем да си изпълним целите с нужната мотивация и най-вече единност на отбор, ръководство и фенове.

- Точно една седмица преди мача с Локомотив (Горна Оряховица) можем ли да кажем, че няма с какво да се изненадат двата отбора? На лагера в Трявна Нефтохимик загуби с 0:2...
- Локомотив там спечели заслужено. Силно се надявам подобен мач да не се повтори, защото в него ни липсваше агресия, скорост и умение да създадем голови положения. От този двубой обаче мина доста време, а ние привлякохме доста нови хора и съм убеден, че в предстоящия сблъсък ще изглеждаме по коренно различен начин, разбира се в положителна посока.

- Точно след две седмици ще бъде първият домакински мач на Нефтохимик. Съперникът отново е новак – Дунав (Русе). Може би сега е времето да подканим бургаския футболен фен да подкрепи отбора на стадион „Лазур“?
- Принципно е така, но аз се надявам с играта ни на терена да накараме феновете да дойдат на стадион „Лазур“. Убеден съм, че Нефтохимик е отборът, който отново може да напълни стадиона. Мога да кажа, че се нуждаем от всеки един фен, но съм убеден, че ние сме хората, които с действията си трябва да ги върнем по трибуните. Няма как в началото да не искаме кредит на доверие, защото ние сме тотално нов отбор и подкрепата на верните фенове на Нефтохимик ще е жизнено важна за нас.

Следете с БЛИЦ СПОРТ: "А" група - трансфери и подготовка
Програмата на Първа професионална лига
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа