Николай Банков е най-новото име в селекцията на Петър Хубчев. Вратарят на Локомотив (Горна Оряховица) получи повиквателна от треньора на България за предстоящaта учебната игра срещу младежкия национален отбор до 21 години, която ще се проведе в сряда от 14:00 часа на стадион "Васил Левски". 26-годишният Банков и Георги Китанов от ЦСКА са вратарите, на които Хубчев ще разчита при отсъствието на Владислав Стоянов и Мартин Луков. Стражът на Локомотив (Горна Оряховица) даде интервю за БЛИЦ СПОРТ преди дебюта си за държавния тим:

- Ники, поздравления за повиквателната, кога разбра, че си национал?
- Научих новината след мача ни с Ботев (Пловдив) вчера. Треньорът на вратарите Тодор Попов ми съобщи.

- Петър Хубчев разговаря ли с теб?
- Не сме говорили все още. Той е бил на мача ни с Ботев, явно и преди това е следил изявите ми. Радвам се, че съм успял да привлека вниманието му. Поласкан съм, огромна чест е за мен. Винаги съм искал да бъда национал, но не съм очаквал, че това ще се случи. Повиквателната от г-н Хубчев е сбъдната мечта. Тя е признание за труда, който полагам във всяка тренировка и всеки мач. Тренираш, използваш шанса си, разбира се е нужен и късмет. Трудът рано или късно бива възнаграждаван.

- Смяташ ли, че имаш шанс да се задържиш в националния отбор и това да не остане единствената ти повиквателна?
- Ще дам всичко от себе си. Националният отбор е най-високото ниво, което иска да достигне всеки футболист. Надявам се да продължа да надграждам, да се утвърдя и занапред отново да получавам повиквателни.

- Сега ще се конкурираш с Георги Китанов, но знаем, че твърд титуляр е Владислав Стоянов. Той ли е най-добрият?
- Да, Владо Стоянов е най-добрият български вратар вече няколко години. Заслужено е номер 1. У нас има и други добри вратари - Китанов, Мартин Луков също. Харесвам и Николай Михайлов. Той също е много добър, визитката му е доста силна. Г-н Хубчев преценява кой да извика. Обещавам, че ще дам всичко от себе си, за да докажа, че и аз заслужавам място в националния отбор.

- Съотборникът ти в Горна Оряховица Милен Желев също е национал. Разпита ли го вече за обстановката в съблекалнята на държавния тим?
- Да, говорим си. Всичко ми е интересно преди първото ми влизане в съблекалнята на националния отбор. Това е нещо ново за мен. Утре ни събират, очаквам с нетърпение.

- Вчера паднахте от Ботев и сте чак на 12-ото място. Каква е целта пред Локомотив (Горна Оряховица)?
- Да се утвърдим в Първа лига. Добър отбор сме. Надявам се победите да дойдат и по този начин да ни успокоят. Смятам, че имаме голям потенциал. Добри футболисти сме събрани, с добър треньор. Сигурен съм, че скоро ще се отлепим от зоната на изпадащите, 12-ото място не ни подхожда.

- Минават ли ви мисли за изпадане от елита?
- Не, изобщо не говорим за изпадане. Знаем, че имаме сили да се утвърдим в Първа лига и ще го направим. Интригата обаче е голяма. Силите на отборите са изравнени, форматът е интересен. При разделянето на първенството на плейофи ще бъде още по-интересно. Но ние няма да имаме проблем и няма да изпаднем.

- За какво мечтаеш, може би трансфер в чужбина?
- Още не мисля за чужбина. Тепърва трябва да се утвърждавам в България, да се утвърдя в Локомотив (Горна Оряховица) - това е важното за мен. Има още много върху какво да работя.

- Кой отбор ще бъде шампион този сезон?
- Лудогорец. Най-логично е те да бъдат отново шампиони. Играят много хубав футбол, доста по-напред от другите отбори. Представят се силно в Европа вече няколко години. В Лудогорец се работи професионално. Надявам се на реванша с Копенхаген да победят и да продължат на 1/8-финалите в Лига Европа. Това ще бъде реклама и за българския футбол.

- Сигурно ти се иска да играеш в Лудогорец?
- Нормално, кой не иска... Но всичко зависи от много работа, много тренировки. Ако се представяш добре, може да се случи това, което искаш.

- Разкажи малко повече за себе си, от спортно семейство ли си?
- Не съм от спортно семейство. От Добрич съм, юноша съм на Спартак (Варна). Играх още в Миньор (Перник), Хасково, за кратко в Пирин (Благоевград), след това шест месеца в Добруджа, след което дойдох в Локомотив. Свикнах в Горна Оряховица. Градът е доста приятен, хората обичат футбола. Подкрепят отбора, навсякъде са с нас.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Следете с БЛИЦ: Tрансфери и зимна подготовка
Tелевизионната програма на Първа лига
Всичко за Първа лига