Освободеният изненадващо от ЦСКА Момчил Цветанов още не може да преглътне горчивината заради случилото се. Полузащитникът сподели в интервю за БЛИЦ СПОРТ, че десет дни след раздялата с клуба на сърцето му, продължава да го боли. Бъдещето на Цветанов към момента не е ясно, но той е категоричен, че внимателно ще избере къде ще продължи кариерата му.

Чико се надява по-скоро да приключат драмите с любимия му ЦСКА и иска да вижда феновете обединени зад една кауза, а не да продължава разцеплението на "червена" България.

- Момчиле, какво се случва с теб, къде те откриваме?
- На този етап тренирам с ФК Царско село. Благодарен съм на Стойне Манолов, че ме приюти и ми даде възможност да поддържам форма с отбора му, докато си намеря клуб. Няма почивка, тренирам всеки ден.

- Превъзмогна ли вече раздялата с ЦСКА?
- Смятам, че моята позиция ще бъде приета доста миродавно от хората. Наистина още ми е болно, защото този клуб, тези прекрасни фенове, не заслужаваха това нещо. А още по-ужасното е това разцепление на две, на което ставаме свидетели. Това не помага на никого. В този труден момент е нужно обединение - публиката, феновете, цялата червена общност. Както аз обичам ЦСКА, така и много други хора обичат клуба. Трябва всички заедно да стоим зад каузата ЦСКА, зад отбора. ЦСКА винаги е възкръсвал, когато сме обединени. Цяла Европа ни знае... големите успехи, винаги да сме първи, да се стремим към най-доброто. Мен наистина ме боли за случващото се с ЦСКА, и по-специално за отбора, който спечелихме Купата на България. Бяхме отличен колектив. Направихме нещо много голямо и заслужаваме да играем финал за Суперкупата. Най-вече феновете го заслужават. Това право си го извоювахме на терена, с нашите крака и сърце, с раздаването във всеки един миг с екипа на ЦСКА. Излизал съм с контузии и болки, но само с една-единствена цел - да зарадвам феновете.

- Знаеш, че вече това няма как да се случи - да излезеш срещу Лудогорец за Суперкупата...
- Да, така е. Ситуацията е много деликатна. Много внимателно следя какво се случва, постоянно се информирам. Но наистина нашият отбор заслужава да играе този финал. А и нали човек е голям, колкото са големи мечтите му.

- До какъв извод стигаш, след като постоянно следиш случващото се с ЦСКА?
- Неприятно ми е като чета постоянно престрелки по медиите на разни хора. Не говоря с конкретни имена, но всички четат и се информират, знаят кой какво говори. Това не е никак добре. Заради постоянните нападки страда родния футбол, а от това и националния отбор. ЦСКА не може да бъде на един или на друг, ЦСКА е на феновете.

- Ако сега ти се обадят да тръгваш към Австрия, би ли го направил?
- Не бих го направил. Пак ще подчертая, че ми е много болно, че ме освободиха.

- А от автентичния ЦСКА търсят ли те? Треньорът Адалберт Зафиров за момента разчита само на юноши.
- Не са ме търсили. Да, следя какво се случва и при тях.

- Получи ли оферти и от кои отбори те търсят, ако може да кажеш?
- Да, имам оферти, но в момента още обмислям. Не съм избрал къде ще продължа. Ще взема най-правилното решение за себе си, на 25 години съм вече. Обмислям нещата и съм в процес да избера най-доброто.

- Призова за обединение на феновете на ЦСКА. Коментарът ти за разцеплението, на което ставаме свидетели?
- Това страшно много ме наскърби. ЦСКА е на феновете, това е кауза, зад която всички стоим. Дано в най-скоро време има окончателно решение и да се знае какво следва оттук насетне.

- Обиден ли си на Христо Янев?
- Само искам да му благодаря, защото той е изключителен човек. Желая успех на него, на неговия отбор и на ръководителите. Не им мисля злото. Обичам ЦСКА, за мен ЦСКА е религия. В никакъв случай няма да чуете от мен лоша дума за ЦСКА. Винаги съм симпатизирал на ЦСКА, отборът с най-голямата история и успехи.

- Сигурно си се надявал на участие в дербито ЦСКА - Левски?
- Да, но за жалост не можа да се случи. Жребият за Купата на България все ни разминаваше. Но аз съм само на 25 години, не се знае. Може след време да се върна в ЦСКА и да изитам чувството какво е да играеш в дербито на България. Да, искам отново да играя за ЦСКА.

- Футболът ни наистина ли върви надолу и слаб ли е, както мнозина смятат?
- Случващото се в българския футбол и твърденията, че бил слаб, че нямаме качествени футболисти, не е вярно. Всичко е от наслагването, породено от престрелките, които се водят в медиите. Вижте какво се случва последните години. Клубни ръководители не спират да се нападат. Само за тях се пише и на футбола, на продукцията на терена почти не се обръща внимание. Спортно-техническата част винаги е на заден план заради личностните конфликти на този и онзи. Смело мога да заява, че българския футбол има положителните си страни. У нас има много добри футболисти - и млади, и стари. Ама този бил стар и вече не ставал... няма такова нещо. Има можещи и неможещи.

- Кога ще започне да се говори за самата игра, а не само да се акцентира на скандалите?
- Точно това пречи на българина - постоянните престрелки чрез медиите. Хората го приемат това нещо и играта остава на заден план. Именно личностните конфликти влияят за изграденото негативно мнение за футбола ни. Това рефлектира и на националния ни отбор. Крайно време е войната да започне да се води по футболните терени, а не извън тях. Аз винаги съм казвал - нека да побеждава този, който е по-добър. Медиите не трябва да се използват като бойно поле. Когато всичко се случва на теренa, тогава ще се обръща по-голямо внимание на футбола.

- Спечелването на Купата на България ли е моментът, който винаги ще помниш като футболист на ЦСКА?
- Първо искам да благодаря на феновете. Те са най-истинското нещо. Да знаят, че съм с тях, подкрепям ги. Наистина се радвам, че се докоснах до великата публика на ЦСКА. Два са моментите, които винаги ще помня. Първата ми стъпка с екипа на ЦСКА - когато беше представянето на отбора и имаше 10 хиляди фенове. Вторият момент несъмнено е, когато вдигнахме Купата на България и застанахме пред пълните трибуни и запяхме заедно с феновете "Още от дете...". Беше велико! Ще го разказвам винаги на приятелите ми и след време на моите деца.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ