Столичната зала „Христо Ботев“, която се стопанисва от Българска федерация по волейбол, ще разполага до броени дни с модерен фитнес център. Той се изгражда за нуждите на националните ни отбори и ще бъде изцяло на разположение на представителните ни селекции от всички възрасти. Бившият ни национал и сегашен член на УС на БФВ Борислав Кьосев отговаря за връзката между залата и федерацията, като той разкри подробности пред официалния сайт на БФВ за новото начинание.
 
- Зала “Христо Ботев“ ще разполага с нов модерен фитнес център. Как се стигна до изграждането му?
- От доста време, откакто БФВ взе под наем зала „Христо Ботев“, националните отбори по волейбол на България имат нужда от един нов и модерен фитнес център, където да се подготвят всички възрасти на представителните ни селекции. Така се достигна до идеята едно от помещенията в залата да се преустрои на специализиран фитнес център. На практика ние имаме уредите, разположени на различни места във Варна и в „Арена Армеец“ в София. Но трябваше да ги позиционираме така, че да бъдат най-удобни за подготовката на националите.  Така че БФВолейбол взе това решение да се преустрои този терен, като начинанието се финансира изцяло от федерацията. Този фитнес в момента е готов на 90%, като до дни се очаква той да бъде завършен изцяло. В началото на май той ще бъде на разположение. По-специфичното е, че уредите са пригодени за високи мъже и жени, като по този начин са най-ефективни за подготовката на волейболистите ни.

- Това означава, че от тук нататък националните ни отбори няма да търсят други места, а ще се готвят изцяло в зала „Христо Ботев“?
- Абсолютно точно казано. Националните ни отбори няма да търсят други места, а ще се подготвят в специализирания фитнес в зала „Христо Ботев“. Това обаче не означава, че той не може да бъде използван и от клубове, които имат желание да работят правилно. Също така в дните, свободни от тренировки на националния отбор, той може да се ползва и свободно и всички желаещи, срещу съответното заплащане.

- Българска федерация по волейбол продължава да инвестира средства в зала „Христо Ботев“?
- Да, БФВ инвестира доста средства в тази зала. До тук за обновлението са инвестирани някъде около 450 000 лева, за да може да бъде годна за състезания от различен ранг, включително и международни срещи. Вчера имаше комисия от Столична община, включваща различни специалисти. Предписанията, които ни бяха дадени преди за това, че залата не е пригодна за публика, отпаднаха. Сега мога да кажа, че имаме разрешение да провеждаме състезания от републиканско и международно ниво, с условие че западната трибуна има още малко да се довърши като оборудване. Но като конструкция всичко е изпълнено, там са инвестирани пари. В близко време ще бъде оформена и западната трибуна, за да може залата да бъде пълноценна и да посрещне публиката на волейбола, която не е малка.

- Какво е бъдещето на залата?
- Зала „Христо Ботев“ е старо съоръжение, в което трябва да се инвестират доста пари и Българска федерация по волейбол прави това, за да може тя да бъде едно модерно спортно съоръжение. Трудно е, когато нещо е старо, защото изискванията на органите, които дават разрешение да се ползва залата са завишени. Правилно е това, което те изискват, но е трудно изпълнимо на 100%. Така че БФВ има огромно желание за различни действия, но има технически проблеми на самата конструкция. Едно време не са имали такива изисквания, но сега е така.  Посоката, която БФВ следва, е залата да се превърне в едно модерно съоръжение. Стараем се да работим по въпроса и сме стигнали до голям напредък залата да бъде годна за международни спортни прояви.