Адалберт Зафиров беше сред ветераните, решили да основат нов клуб ЦСКА. Ето какво каза пред "7 дни спорт" бившият капитан и старши треньор на "червените", потомствен "армеец".

- Г-н Зафиров, текат съмнения, че не е имало събрание за основаване на нов, истински ЦСКА на феновете?
- Е, и това ли? Събрахме се, и то доста хора - ветерани и фенове. Да разговаряме, да начертаем идеите. Ясно е, че искаме свой, чист ЦСКА, след като старият беше ликвидиран. Започваме от "А" окръжна група на чисто, целта е бързо изкачване във "В" група. И така нагоре. Дискутирани бяха и няколко имена. Ще се избере едно, но трябва да се провери първо дали е свободно.

- Осигурено ли е финансиране?
- Доста от хората, които присъстваха на срещата, гарантираха, че могат да намерят пари. Длъжни сме да опитаме.

- Наистина ли е имало момчета от отбора, който тренирахте в Боровец повече от седмица. Говорим за набори 97, 98 и 99 от школата?
- Да, бяха и част от момчетата. Изразиха готовност да остана и в "А" окръжна група, стига да носят емблемата на ЦСКА. Някои имат оферти, но поне 90% от тях вярвам, че ще останат.

- Какъв бюджет ще е необходим за "А" окръжна група според вас?
- Около 200 хил. лева трябва да са достатъчни. Все пак говорим за наем на терени, съдийски такси, полиция. То гостуванията ни няма да са далеч, но все пак трябва да се вземе автобус. И разбира се, някакви пари и премии на децата, не може да ги караме без финанси.

- По колко лева годишен внос ще дава всеки член на клуба по примера на Барселона?
- Това не беше дискутирано. Има време. 

- Осигурен ли е терен?
- Оглеждат се вече няколко стадиона. Нямаме база, факт. Ще трябва на първо време да ползваме игрища под наем. И да тренираме, и да играем мачове.

- Мнозина ще кажат - кой ще отиде на това ЦСКА, при условие че другото ще играе в "А" група срещу силните?
- Другото е прекръстен Литекс, който ние не възприемаме като нашия клуб. Това няма как да е ЦСКА, разберете. Смятаме, че това мнение споделят мнозина привърженици на отбора, в който израснах. Разчитаме на тях.

- Ясно ли е вече кой ще влезе в ръководството на клуба?
- Не, предстои учредително събрание, на което ще бъде избран Управителен съвет. Сдружението ще е с нестопанска цел. Тези и други въпроси ще ги решаваме на самото събрание.

- Срокът за подаване на заявка за участие в "А" окръжна група е 29 юли. Трябва и одобрението на комисията като нов клуб. Не се ли опасявате, че някои фактори могат да ви попречат в БФС?
- Защо?! Ние сме нов клуб, тръгваме от окръжните групи. Не пречим на никого. Не вярвам. Нали това е целта на БФС - да има повече отбори, които развиват футбол. Но нека учредим клуба, има си хора, които разбират от регистрации, и т.н.

- Последно, какво ви дава оптимизъм, че идеята ще успее?
- Присъствието на толкова много хора петък вечер. Важното е да тръгнем веднъж, а докъде ще стигнем, зависи от подкрепата на феновете. Никой не знае какво ще се случи след година или две. Важното е ЦСКА да оживее!