Новият ансамбъл по художествена гимнастика днес излиза за първото си състезание. За първи път след 7 години на килима ще излязат други, а не „златните момичета”. От днес всичко започва отначало. Но не съвсем. Отборът тръгва по добре утъпкан път от любимките на България и със сигурност ще бъде по-леко. Съдиите вече се съобразяват с България. От друга страна напрежението от няколко месеца е огромно. Ако предишният тим в началото можеше да има толеранс от съдии и публика, сега не е съвсем така. Очакванията към новия ансамбъл са за победи от първото състезание. Затова десетките и стотици въпроси дали ще спечелят още в Москва са не съвсем на място. Това е чисто нов отбор и няма как да трупа медали още от първия турнир. Нека им дадем време и на първо място ги подкрепим.

Треньорът Весела Димитрова гори в работата си и изпипва всичко до най-малкия детайл. Музиката и съчетанията на отбора са съвсем различни от това, което бяхме свикнали да гледаме с предишния ансамбъл. Композицията на пет обръча е по музика на унгарския композитор Балаш Хаваси „Пролетен вятър”. Великолепно решение за музика, а съчетанието е наистина пленяващо. Композицията на три топки и две въжета е по музика от саундтрака на филма „Шерлок Холмс”.

Ето ги и тях. Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Ели Бинева и Теди Александрова. Петте титулярки, които днес започват в Москва. В София останаха трите резерви Мадлен Сергеева, Стефани Кирякова и Камелия Стоилова. И осемте състезателки са страшно добри и равностойни така че Весела Димитрова няма проблеми с избирането на състав. В ролята на помощник треньор от миналата есен е златното момиче Михаела Мавеска. Помагат им хореографите Елица Павликенова, Маргарита Будинова и Гоча Будагашвили. Целият този екип има има всички предпоставки да успее.

Днес е първото им състезание. В Москва заявка за участие са записали само три ансамбъла – Русия, Българи и Египет. Т.е. класирането не е далеч най-важното с оглед малкото участници. Причината само три отбора да са в Москва е твърде ранното начало на сезона. Повечето ансамбли са с променени състави и все още не са готови, за да се покажат пред съдиите.

За българския нов отбор е важно съчетанията да бъдат изиграни без грешка и момичетата да свикнат с напрежението, което ги очаква. На този етап мястото и медалите не са толкова важни. Важно е ансамбълът да получи подкрепа и да влезе в битката. Тя тепърва ще става жестока, но с този треньор и с тези момичета няма как да не успеем.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ