Председателят на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева и треньорът на ансамбъла Весела Димитрова коментираха актуалното състояние на най-успешния ни спорт.

„От тук нататаък ни предстои работа и само работа. На верния път сме. Много е трудно, но след успехите на златните ни момичета разбрах, че отговорността е огромна”, каза треньорът на ансамбъла Весела Димитрова. Тя допълни: „Всички момичета подхождат отговорно всеки ден към работата. Нямат нужда от допълнителна мотивация.”

Водещата отново зададе въпроси, свързани с лишения и жертви от страна на състезателките. На това Илиана Раева отговори: „Имам чувството, че става много модерно да се говори за лишенията в художествена гамнастика. Всеки избира професията си – било то журналист, бизнесмен, спортист...Той прави нещо със сърцето си. Ако някой толкова се лишава, няма да стои в залата, нали така?! Не може да си представите колко ни е трудно да изкараме децата от залите. Едно от момичетата в ансамбъла – Елена Бинева (подробности за случая в БЛИЦ), имаше тежка травма и не трябваше да се състезава в Москва. Четирима лекари я гледаха и казаха, че трябва да почива. Тя плачеше през цялото време и искаше да играе. И игра на моя отговорност.”

Илиана Раева говори и за началото на новия отбор: „Ние започнахме да работим правилно още миналото лято. Целта беше да се уеднакви работата на отбора. Новият състав да може да изглежда по начин, по който изглеждаше в момента. Попаднахме на талантлив треньор, каквато е Весела Димитрова. Направи силни композиции. Най-радостното от Москва е, че отзвукът от съчетанията са на високо ниво.”

На въпрос, как се създават „златни треньори”, председателят на федерацията каза: „Златните треньори обикновено са били златни момичета. На около 90% от случаите. Не на последно място ние успяхме във всички преходи, промени, да запазим любовта към работата и към художествената гимнастика. Успяхме да съхраним и да надграждаме управлението на един такъв успешен спорт.”

На въпрос към Весела Димитрова какви лишения прави един треньор, тя отговори: „Винаги съм мечтала да бъда треньор. Това е било водещото нещо при мен. Да, лишенията си заслужават. Ако човек обича професията си и това, което прави.”

И двете сте били под влиянието на Нешка Робева: „Никой не ме е вързал, аз съм искала да бъда там” – каза Илиана Раева и добави - Да, спортът е трудно, там е тежко. Иска се лишение, страхотна дисциплина, жертва. Който не му харесва, няма място там. Хората, които искат да стават шампиони, искат да слушат химна, са наясно какво става въпрос. Ето, сега разкарват „златните момичета” по телевизионните студио и ги питат – какво ви отне гимнастиката. А гимнастиката им даде много повече, отколкото им отне.