България спечели бронзов медал от Европейското първенство по художествена гимнастика в Будапеща (Унгария) в отборната надпревара. Отличието извоюваха Невяна Владинова, Катрин Тасева и ансамбъл-девойки в състав Биляна Везирска, Биляна Писова, Бояна Гелова, Галатея Герова и Мария Спасова. Успехът е и за треньорите Бранимира Маркова и Силвия Стойнева (индивидуално), Мария Кънчева и Мариана Памукова (ансамбъл), Илиана Раева и цялата ни делегация.

България завърши със 170.300 точки. Днес ансамбълът игра без груба грешка и получи 16.450 точки, вземайки максималите 8 за трудност. Момичетата ще участват във финала на 10 бухалки в неделя, което ще бъде последното им изиграване като отбор.

Невяна Владинова, може да кажем, че донесе медала на отбора ни с четири стабилни изигравания. Днес беше безупречна с изключителните си бухалки и само 18.200, след което не трепна на лентата, когато се решаваше третото място - 17.650. Неви ще играе в неделя и на четирите финала на отделните уреди, на които ще се бори за медали.

По-силни оценки спрямо първия състезателен ден взе и Катрин Тасева. За бухалките тя взе 17 точки, а за лентата - 16.700. Катя ще играе на два от финалите (обръч и лента), а на другите два е първа резерва.

Златото, както се очакваше, е за Русия - 182.175 точки с ансамбъл, Александра Солдатова и близначките Дина и Арина Аверини. Второто място е за Беларус (171.450 точки) с много силни изяви на младата Алина Харнашко и стабилна игра на опитната Катсярина Галкина.

В класирането след нас са Израел (167.700), Италия (159.825) и Украйна (156.100).