Ансамбълът по художествена гимнастика спечели златен и сребърен медал от Световната купа в Пезаро (Италия). Златото е в многобоя, а среброто на финала с пет обръча. Успехът наистина е огромен, както го определи Илиана Раева. Това бе дебютната Световна купа на новия отбор с треньор Весела Димитрова. Съвсем на старта ансамбълът спечели златните медали в Русия, но състезанието тогава бе от веригата Гран при. Световните купи са турнири на топ ниво и конкуренцията е убийствена.

За някои е рано Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Ели Бинева, Теодора Александрова и резервите Камелия Стоилова, Стефани Кирякова и Мадлен Сергеева да бъдат наричани с гръмки определения. Такива се раждат от самосебе си и трябва време. Задължително трябват и успехи. Различното при този ансамбъл е, че няма време, никой не го чака и никой не подхожда с грам снизхождение или търпение. Този отбор тръгна на шеста скорост по пътя, утъпкан от любимите „златни момичета”. Някои смятат, че така е лесно, защото имаш основа, върху която само трябва да градиш. Предишните „златни” нямаха такава, те тръгнаха от нулата и стигнаха до върха.

Но е и много трудно – новият ансамбъл, няма право на грешка, няма право да се оправдава, да казва „трябва ни време”, към него очакванията са смазващи. България чака от всеки турнир медал, а това не се постига лесно. Сегашните момичета изпитват на гърба си това, което изпитваха Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Християна Тодорова, Цветелина Стоянова и Любомира Казанова в последните три години. От тях се чакаше златен медал всеки път. А това е трудно... Те бяха герои, защото минаха през какво ли не. Съдбата им поднесе какви ли не удари. Поемаха ги, сплотяваха се като едно цяло и ги преодоляваха.

Явно крехките момичета в художествената гимнастика са призвани да бъдат такива. И в новия отбор е пълно с момичета с железни характери. А изглеждат толкова красиви и нежни. Повярвайте, всяка една от тях е уникален боец.

Една от тях – Ели Бинева, е истински пример как се воюва. Ден преди заминаването за Италия след сблъсък със съотборничка Ели има няколко счупени костици на ръката. Поставена й е специална лонгета. Ако гледате по-внимателно записи от Световната купа в Пезаро, ще видите лонгетата с телесен цвят на дясната ръка на Бинева. Дали Ели си е помислила да не играе в Италия?! Няма начин. Особено тези, които я познават. Дали я е боляло?! Естествено. Вие представяте ли си да имате счупени костици в ръката, с която трябва да ловите уредите, да пренасяте цялата тежст на тялото си и да не ви боли?! Болеше я, но стискаше зъби. Болеше я, но никой от отбора не каза на никого. Бяха длъжни да запазят тайната, за да не прозвучи като оправдание, ако нещо в Пезаро не се получи. Е, получи се. Ели я болеше крака и в Гран при на Русия. Тогава лекарите категорично й забраниха да играе. Има тежка контузия. След дълго време ходи с шина. Шегуваха я, че с ботуша на крака е като Йети. Продължава да я боли, но стиска зъби и играе. Така се воюва...

Всъщност, повечето момичета, също имат проблеми. Преди Гран при на Москва Теди си изкълчи ръката на една тренировка. Налагаха я с лед, а й се плачеше. Болеше я. Но замина и игра. Лаура Траатс също имаше проблеми. Кой спортист обаче не е преодолявал болки? Момичетата в художествената гимнастика обаче винаги са били друга порода. И показват как се воюва...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ