Председателят на федерацията ни по художествена гимнастика Илиана Раева постигна онова, за което от няколко дни е в Япония. 4-годишният договор за подготовката на националните ни отбори в град Мураяма е факт. От страна на домакините контрактът бе подписан от кмета на града Такао Шифу, а от наша страна от Илиана Раева, която бе избрана и за вицепрезидент на борда на комитета Rose Camp 2017.

Припомняме, че Илиана Раева и Мария Петрова от няколко дни са в Япония за серия от срещи както с бизнес компании, така и с местни управители. Според новия договор, подписан днес, националните ни отбори ще бъдат на подготовка в Япония всяка година до Олимпиадата в Токио през 2020-та.

Кметът на град Мураяма изрази задоволство от бъдещото сътрудничество с Българската федерация по художествена гимнастика. Той обеща, че гражданите ще приемат топло българския национален отбор и ще очакват с нетърпение проявите за културен обмен и възможността състезателки по художествена гимнастика от средно училище "Татеока" да наблюдават тренировките на българките. Те ще участват заедно с тях в продукциите, които ще се направят пред местна публика.

Илиана Раева също изрази благодарност и задоволство от факта, че в следващите четири години българските момичета не само ще имат хубави условия за подготовка, но и ще могат да се запознаят с местната култура и обичаи по време на престоя им в град Мураяма.

Беше прочетен поздравителен адрес от управителя на префектура Ямагата г-жа Йошимура Миеко, която изрази радостта си от факта, че по време на лагерите през юни децата от местния клуб по художествена гимнастика ще могат да тренират, да бъдат наставлявани и да участват в продукции заедно с българските състезателки.

Членовете на комитета са представителите на 16 спонсора начело с японския производител на българско кисело мляко "Мейджи", които подпомагат осъществяването на тренировъчните лагери, както и видни представители на местните институции.

Цялото събитие мина при огромен медиен интерес. Присъстваха репортери от местни вестници и телевизии, както и журналисти от японската национална телевизия NHK. Илиана Раева даде няколко интервюта, в които разказа за допирните точки между България и Мураяма, като например сходния климат, вкусни плодове и зеленчуци, както и общия символ в лицето на розата.