Първи национален турнир по художествена гимнастика организира клуб ЦСКА. Състезанието е на 4-ти и 5 март в малката зала „Арена Армеец”. Основни инициатори на предстоящото събитие са треньорките в клуба Биляна Проданова и Светослава Калоянова. Да, същата Биляна, която преди години беше един от най-големите таланти на България и считана за най-добрата индивидуалистка на поколението си. Тежки контузии и операции обаче прекратиха кариерата й, а от известно време тренира деца в ЦСКА. Там, където мина кариерата й.

Сега заедно с бившата си треньорка Светослава Калоянова имат амбиция да възродят клуба по художествена гимнастика. Именно специалистката през цялото време бе до Биляна през състезателната й кариера, а сега е неотлъчно зад гърба й и в този проект.

В надпреварата са подали заявка за участие 20 клуба от България и над 400 гимнастички във всички възрасти. Очаква ви незабравимо преживяване с най-малките състезателки – 3-годишни едва прохождащи в спорта малки грации.

Биляна Проданова и Светослава Калоянова са амбицирани турнирът да се превърне в ежегоден. И естествено да участват международни клубове. В по-смели мечти двете се надяват още това лято да организират лагер за децата и евентуално да повторят надпреварата.

Желанието ни е да направим нещо хубаво като за първи път. Ще бъде такова”, коментират организаторите.

Биляна Проданова и Калоянова имат подкрепата на клуб ЦСКА и огромната помощ от Илиана Раева и федерацията по художествена гимнастика. „Виждате какво прави госпожа Раева за гимнастиката в последните години. Хиляди дечица тренират, включително и при нас. Това трябва да продължи”, каза Биляна Проданова пред БЛИЦ.

А когато става въпрос за клуба по художествена гимнастика на ЦСКА припомняме величията. Онези легенди, които поставиха началото и развиха този спорт в клуба – Жулиета Шишманова, Мария Гигова, Румяна Стефанова, Адриана Дунавска, Камелия Дунавска, Юлия Мумджиева и от по-новото поколение Цвета Кусева, Йолита Манолова, Йоанна Танчева, Биляна Проданова, Боряна Йорданова и Боянка Ангелова. Единственият олимпийски медал за България в индивидуалното в цялата ни история е дело именно на момиче от ЦСКА – Адриана Дунавска, в Сеул през 1988 година.

Сега идва ново поколение гимнастички от клуб ЦСКА, които имат абсолютно всички възможности и потенциал да бъдат част от бъдещите златни момичета на България.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Биляна Проданова като състезателка