Европейското първенство по художествена гимнастика започва днес в Будапеща (Унгария). България ще бъде представена от двете ни звезди в индивидуалното направление – Невяна Владинова и Катрин Тасева, а при ансамблите ще участва ансамбъл девойки - Мария Спасова, Галатея Герова, Биляна Писова, Биляна Везирска и Бояна Гелова. На тазгодишното Европейско НЕ участват ансамбли за жени.

Регламентът е малко по-различен. Има отборно класиране по страни. То ще бъде сформирано от резултатите на индивидуалните гимнастички плюс ансамбъл - девойки. След това ще бъде определен отборният победител, както и финалистите на уредите при жените и при ансамблите. Най-добрите 24 гимнастички в индивидуалния многобой ще получат право да участват в следващото европейско първенство.

Българките заминаха за Будапеща във вторник и вече направиха няколко тренировки. Момичетата и цялата делегация са с нова екипировка. На тренировъчните горни дрехи на грациите в индивидуалното са изписани имената им.

Лично председателят на федерацията Илиана Раева води родната делегация.

БНТ HD ще предава пряко голяма част от състезанията. Днес предстои първото изиграване на ансамбъл – девойки, както и изиграването с два уреда на жените.

Официална програма на състезанието (българско време):

ПЕТЪК (19 МАЙ):

11:00 – 13:00 Квалификации ансамбли девойки (Първо изиграване) - България е със стартов номер 28 - пряко по БНТ HD

14:00 – 16:00 Квалификации жени индивидуално / обръч и топка (1-12 стартов номер) пряко по БНТ HD

16:15 – 18:15 Квалификации жени индивидуално / обръч и топка (13-24 стартов номер)

18:30 – Церемония по откриване

19:30 – 21:15 Квалификации жени индивидуално - обръч и топка (25-35 стартов номер) - Невяна Владинова и Катрин Тасева са с 27-ми стартов номер - пряко по БНТ HD