Тази вечер малко преди полунощ един футболен принц ще слезе от своя престол на любимец на цяла нация. Лукас Подолски ще изиграе последния си мач за Германия. Това ще стане в контролата срещу Англия в Дортмунд. След това Принц Полди ще се сбогува с „маншафта“ и феновете на немския национален отбор.

Добре, че спортните кариери повечето пъти не завършват като политическите – със скандал. Ако не беше така, някой трябваше да спре Йоахим Льов преди днешния мач с Англия, тъй като Подолски ще бъде изпратен като герой, а не освирквания. 31-годишният футболист на Галатасарай още след края на Евро 2016 обяви края на кариерата си в националния отбор, но Льов реши да му даде възможност да изиграе своя прощален мач, така както го стори и с Бастиан Швайнщайгер през есента.

Още повече, че селекционерът на германските национали реши да връчи капитанската лента на Подолски за мача срещу „трите лъва“. Това стана възможно заради контузията на Мануел Нойер. Йоахим Льов обяви решението си на предсконференцията преди мача, на която присъства и Полди.

„Сензационно! За първи път чувам това. Няма по-хубав начин да се сбогувам с националния отбор. Ще бъда безкрайно щастлив, ако съм капитан в този мач“, заяви нападателят.

Подолски е на трето място във вечната реализаторска ранглиста на германския национален отбор. С 48 попадения той се нарежда след Мирослав Клозе (71 гола) и Герд Мюлер (68). Срещу англичаните Полди ще изиграе своя 130-и мач за Германия, с което е на трета и в листата по този показател. Повече имат само легендарният Лотар Матуес (150) и Клозе (137).

Лукас Подолски е роден на 4 юни 1985 година в полския град Гливице, но още като двегодишен се мести в Германия с родителите си. Започва кариерата си в Кьолн, където играе от десетгодишна възраст. През годините става любимец на местните фенове. Заради мястото, където е роден Полди, може да играе за националния отбор на Полша и след първите му силни мачове за „козлите“ в Бундеслигата се появяват призиви в полските медии за поканата му в „Дружина полска“. Селекционерът Павел Янас игнорира това с думите: „Няма нужда да викам играч, заради това, че е направил два силни мача в Бундеслигата, където дори не е твърд титуляр в отбора си. Към момента в Полша разполагаме с по-добри нападатели.“

С течение на сезона обаче се появява шанс Лукас Подолски да стане национал на Германия, въпреки че тимът му изпада от футболния елит. Нападателят на Кьолн е направил достатъчно, за да привлече вниманието на селекционера Руди Фьолер, който го вика за контролата срещу Унгария на 6 юни 2004 година в Гелзенкирхен. В 73-ата минута 19-годишният Полди се поява в игра на мястото на Фреди Бобич при загубата на „маншафта“ с 0:2. Така той става първият футболист на отбор от Втора бундеслига след 1975 година, който играе за националния отбор.

След това Подолски става част от немския състав за Евро 2004, където изиграва само един мач. Влиза като резерва на мястото на Торстен Фрингс след почивката при загубата с 1:2 от Чехия. Две години по-късно нападателят вече е важен играч в Бундестима по време на домакинския Мондиал 2006. Вкарва един гол срещу Еквадор (3:0) и два срещу Швеция (2:0), а в края на шампионата Германия завършва на трето място.

„Ако трябва да посоча върха на кариерата си, това е Мондиал 2006 в Германия. Много малко професионални футболисти успяват да преживеят такива мигове“, категоричен е Подолски, който през 2014 година стана и световен шампион.

Клубната кариера на Принц Полди обаче не може да се сравнява с успехите му с националния отбор, където има едно първо (2014) и две трети места от световни първенства, както едно второ и две трети позиции на европейски шампионати. На клубно ниво е печелил титлата, купата на Германия и купата на Лигата с Байерн. С Арсенал вдига ФА Къп през сезон 2013/14, а с Галатасарай е шампион и носител на купата на Турция. Има половин сезон под наем в Интер, а от лятото му предстои да покорява и Япония с екипа на Кобе. Никой не се съмнява, че ще успее в това.

„Феновете навсякъде го обичат и го подкрепят. Това е така заради неговия открит характер и заради футболните му качества. Подолски е един от най-великите играчи, създавани в Германия, а значението му за всеки отбор е изключително голямо. Лукас ще ми липсва като футболист, но и като личност“, призна Йоахим Льов.

Изключително трогателно отворено писмо относно последния мач на своя приятел написа и бившият германски национал Бастиан Швайнщайгер: „Лукас, „от години споделяме приятелство, каквото рядко се среща в живота.“ Така започна твоето обръщение за моя прощален мач и аз не виждам по-добър начин, за да започна своето. Все още ясно си спомням моята смяна в последната ми изява за националния отбор. Тогава те видях да седиш при моето семейство на трибуните, сред хората, които имат специално място в живота ми, а ти несъмнено си сред тях. С твоята позитивна енергия, откритост и с безпощадния си ляв крак си носил невероятни емоции не само на мен, но и на феновете по стадионите в Германия, Англия и Турция. Няма съмнение, че бързо ще направиш японците в твои фенове. Довиждане, Полди, приятелю! Ще се видим скоро! Твой Басти“.

Ние няма какво повече да добавим. Просто можем да се присъединим към всеобщото мнение, че усмихнатият принц на германския футбол ще липсва и на нас.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ