Уелс се изправя срещу Англия само след няколко часа. Двубоят между „драконите“ и „трите лъва“ от Група „В“ на Евро 2016 е очакван с голям интерес още от декември, когато двата тима бяха противопоставени в една група при жребия.

Англичаните имат 104 мача срещу уелския тим и са с тотално предимство от 68 победи срещу 14 (22 равенства), а головата разлика е 250:93 в полза на „трите лъва“.

Вече 32 години са минали от последната победа на Уелс над Англия. Това се случва на 2 май 1984 година. „Драконите“ печелят с 1:0 в Рексъм. Срещата е от несъществуващия вече турнир Британски шампионат, който се провежда от 1883 до 1984 година.

Единственото попадение е дело на Марк Хюз, който в този мач дебютира за националния отбор. Нападателят по това време е на 20 години и играе за Манчестър Юнайтед.

Радостта по трибуните на стадион „Рейскоурс“ е огромна, тъй като Хюз е роден в селцето Руабон, което се намира съвсем близо до Рексъм.

“Това беше велик момент в кариерата ми. Когато си млад футболист, е важно да направиш нещо голямо във важен двубой и хората да почнат да говорят за теб. Това беше първият ми мач за националния отбор и се игра на моя територия. Нямаше как да бъде по-добре.

Помня гола. Съотборникът ми в Манчестър Юнайтед Майк Дъксбъри беше десен бек за Англия, а Марк Райт и Алвин Мартин ме покриваха. Мики сбърка при центриране от фаул, топката дойде при мен и аз я пратих покрай Питър Шилтън. По това време ни даваха по една фланелка за мач и след края аз размених своята с Марк Райт. Преди известно време го видях и си поисках екипа, но още чакам неговия отговор“, призна Хюз.

Попадението на Марк Хюз е последното, което Уелс е вкарвал във вратата на Англия. След срещата през 1984 година „драконите“ и „трите лъва“ имат още четири мача, в които англичаните записват четири успеха с обща голова разлика 6:0.

2 май 1984 година
Уелс – Англия 1:0
1:0 Марк Хюз (17)

Уелс: Невил Саутол, Дейвид Филипс, Джоуи Джоунс, Роби Джеймс, Джеф Хопкинс, Кевин Ратклиф, Гордън Дейвис, Алан Дейвис, Йън Ръш, Мики Томас, Марк Хюз
Селекционер: Майк Инглънд

Англия: Питър Шилтън, Майк Дъксбъри, Алан Кенеди, Сами Лий, Алвин Мартин (80-Тери Фенуик), Марк Райт, Рей Уилкинс, Джон Грегъри, Пол Уолш, Тони Уудкок, Дейвид Армстронг (77-Лутър Блисет)
Селекционер: Боби Робсън

Рексъм, „Рейскоурс“ - 14 250 зрители
Съдия: Дейвид Сайм (Шотландия)