Португалия победи голямата сензация на турнира Уелс с 2:0 в първия полуфинал и се класира за финала на Евро 2016, в който ще има за съперник или домакина Франция, или световния шампион Германия. Кристиано Роналдо (50) и Луиш Нани (53) вкараха головете за първия успех в надпреварата на „мореплавателите”, които за втори път в историята ще играят на финал на европейско първенство. В първия случай те загубиха на домашна сцена от Гърция (0:1) през 2004 година. С гола си пък Кристиано Роналдо влезе в историята на европейските финали. Той има вече 9 попадения на сметката си, изравнявайки рекорда на Мишел Платини. Роналдо стана и първият футболист с попадения в два полуфинала. Разликата между двамата е, че французинът натрупа своите само в рамките на един турнир - Евро 1984 във Франция. Роналдо обаче е първият футболист с три полуфинала на турнири на Стария континент и първият, който ще запише 20 мача на европейски първенства.

Уелсците разиграваха повече в началните минути, а португалците изчакваха на контраатаки грешки на съперника. Още в 3-ата минута Кристиано Роналдо нахлу в полето на "драконите" и бе спрян от Ашли Уилямс. Португалецът претендираше за извършено нарушение срещу него, но не получи такова. Седем минути по-късно Роналдо бе задържан от Колинс в наказателното поле на Уелс при опит да скочи за висока топка и поиска дузпа, каквато също не получи.

В 16-ата минута Жоао Марио направи двойно подаване с Роналдо и нахлу в наказателното поле на Уелс, след което шутира, но покрай вратата на Руи Патрисио. Три минути след това при изпълнение на корнер Уелс отвърна с удар на Гарет Бейл, който прати топката над вратата на Хенеси. След това Бейл нахлу опасно при контраатака в 23-ата минута и шутира, но право в ръцете на Руи Патрисио. Две минути по-късно Робсън Кану центрира отдясно и Кинг отправи удар с глава, но топката излезе в корнер след рикошет в тялото на португалски бранител.

Уелсците продължиха да разиграват повече с топката, а в 42-ата минута удар на Кристиано Роналдо от границата на наказателното поле бе блокиран и топката излезез в корнер. Сле изпълнението му пък не последва опасност пред вратата на "драконите". Минута преди края на първата част Роналдо отправи удар с глава, но пак над вратата.

След почивката португалците нанесоха двоен удар в рамките на само три минути. Първо в 50-ата минута след центриране отляво Кристиано Роналдо се извиси над всички и с глава вкара за 1:0. Така звездата на Португалия влезе в историята на европейските финали, след като има 9 гола на сметката си, изравнявайки екорда на Мишел Платини. Той стана и първият футболист с попадения в два полуфинала.

Три минути по-късно Роналдо шутира към вратата, Ренато Санчес пропуска топката, а Луиш Нани я засече от близка дистанция във вратата за 2:0. В 61-ата минута Роналдо изпълни пряк свободен удар, но топката премина над вратата. Пет минути след това Луиш Нани отправи удар и Хенеси спаси, а при добавката Жоао Марио шутира встрани от вратата.

Селекционерът на Уелс Крис Коулмън реагира с три бързи смени, а в 77-ата силен удар на Гарет Бейл от далечна дистанция попадна право в ръцете на Руи Патрисио.Секунди по-късно Данило бе на път да вкара трети гол за Португалия, но в последния момент Уейн Хенеси захлупи топката малко пред голлинията. В 80-ата минута Бейл отново опита силен далечен шут, но Хенеси пак спаси. Шест минути по-късно Роналдо излезе на чудесна позиция, финтира и вратаря Хенеси, но прати топката в мрежата от външната страна.

До края на срещата Уелс не намери сили дори за почетно попадение и в крайна сметка Португалия записа първата си победа на турнира, класирайки се за финала, където ще има за съперник домакина Франция или Германия. В груповата фаза португалците записаха три равенства, на осминафиналите елиминираха Хърватия след продължения, а на четвъртфиналите отстраниха Полша след дузпи.
Румен ПАЙТАШЕВ (наш пратеник)

ПОРТУГАЛИЯ - УЕЛС 2:0
1:0 Кристиано Роналдо (50), 2:0 Луиш Нани (53)

Съставите:

Португалия: 1.Руи Патрисио, 2.Бруно Алвеш jalt.jpg, 4.Жозе Фонте, 21.Седрик Соареш, 5.Рафаел Герейро, 17.Луиш Нани (87 smqna.jpg 20.Рикардои Куарешма), 23.Адриен Силва (79 smqna.jpg 8.Жоао Моутиньо), 13.Данило Перейра, 10.Жоао Марио, 16.Ренато Санчес (74 smqna.jpg 15.Андре Гомеш), 7.Кристиано Роналдо jalt.jpg
Наказани: Уилям Карвальо
Селекционер: Фернандо Сантош

Уелс: 1.Уейн Хенеси, 19.Джеймс Колинс (66 smqna.jpg 20.Джонатан Уилямс), 2.Крис Гънтър, 3.Нийл Тейлър, 6.Ашли Уилямс, 5.Джеймс Честър jalt.jpg , 11.Гарет Бейл jalt.jpg, 8.Анди Кинг, 16.Джо Ледли (58 smqna.jpg 18.Сам Воукс), 9.Хал-Робсън Кану (63 smqna.jpg 23.Саймън Чърч), 7.Джо Алан jalt.jpg
Наказани: Арън Рамзи, Бен Дейвис
Селекционер: Крис Коулмън

Баланс: 4 мача, 3 победи за Португалия, 0 равенства, 1 победа за Уелс - г.р. 9:4

Лион, "Парк Олимпик Лион"
Съдия: Йонас Ериксон (Швеция)