Уелс дебютира с победа участието си на европейски първенства, след като в двубой от Група „В“ на Евро 2016 се наложи с 2:1 над Словакия в равностоен и оспорван мач. За словаците това също беше първа среща на континентален шампионат. В герой за „драконите“ се превърна резервата Хал Робсън-Кану, който вкара победния гол само 11 минути след появата си на терена.

Първата опасност в мача беше за Словакия. Още в третата минута Марек Хамшик проби през центъра на защитата на Уелс, преодоля вратаря Уорд и стреля към празната врата, но Бен Дейвис с шпагат изби в корнер. "Драконите" обаче първи стигнаха до гол. В 10-ата минута Гарет Бейл се разписа при изпълнение на пряк свободен удар, като за това помогна и лошата намеса на Матуш Козачик. Това не само беше първи гол за Уелс на европейско първенство, но и първо попадение на британски футболист в историята на континталните шампионати, реализирано от фаул.

До края на първото полувреме и в началото на втората част и двата отбора направиха пропуски. Владимир Вайс и Роберт Мак показаха неточен мерник пред уелската врата, а Гарет Бейл пропусна да удвои аванса на тима на Крис Коулмън. След час игра Словакия стигна до изравнителен гол. Селекционерът Ян Козак направи двойна смяна и само минута след появата си в игра Ондрей Дуда вкара за 1:1 след асистенция на Роберт Мак.

Уелс възстанови аванса си девет минути преди края. Резервата Хал Робсън-Кану прати топката във вратата на Словакия след асистенция на Арън Рамзи. Нападателят на Рединг се разписа само 11 минути след появата си на терена. Пет минути по-късно словаците бяха близо до ново изравняване, но ударът с глава на Адам Немец се отби от десния страничен стълб на вратата на Дани Уорд.

Така Уелс започна с победа участието си на Евро 2016 и вече се настройва за очаквания сблъсък с Англия на 16 юни в Ланс. Мачът предизвиква сериозен интерес не само на Острова, но и в цял свят. В следващия си мач Словакия ще играе срещу Русия на 15 юни в Лил.

 

УЕЛС – СЛОВАКИЯ 2:1
1:0 Гарет Бейл (10), 1:1 Ондрей Дуда (61), 2:1 Хал Робсън-Кану (81)

Уелс: 21.Дани Уорд, 2.Крис Гънтър, 5.Джеймс Честър, 6.Ашли Уилямс, 4.Бен Дейвис, 3.Нийл Тейлър, 14.Дейвид Едуардс (smqna.jpg 68-16.Джо Ледли), 7.Джо Алън, 10.Арън Рамзи (smqna.jpg 88-15.Джаз Ричардс), 20.Джони Уилямс (smqna.jpg 70-9.Хал Робсън-Кану), 11.Гарет Бейл
Селекционер: Крис Коулмън

Словакия: 23.Матуш Козачик, 2.Петер Пекарик, 3.Мартин Шкъртел jalt.jpg, 4.Ян Дюрица, 18.Душан Швенто, 19.Юрай Куцка jalt.jpg, 13.Патрик Хрошовски jalt.jpg (smqna.jpg 59-8.Ондрей Дуда ), 17.Марек Хамшик, 20.Роберт Мак jalt.jpg, 7.Владимир Вайс jalt.jpg (smqna.jpg 83-10.Мирослав Стох), 21.Михал Дюриш (smqna.jpg 59-11.Адам Немец)
Селекционер: Ян Козак

Бордо, „Матмют Атлантик“
Съдия: Свейн Одвар Моен (Норвегия)