Албания надви Румъния с 1:0 и записа историческа първа победа на европейско първенство, за да завърши на трето място в група "А" на шампионата на Стария континент във Франция. Армандо Садику (43) с глава вкара първия гол за албанците на голям футболен форум и донесе успеха им. След него те приключват трети в групата с 3 точки и ще се надяват на повече от благоприятно развитие в другите групи, за да се класират за осминафиналите при 2 гола отрицателна голова разлика като един от най-добрите четири трети отбора във всички 6 групи. В другата среща Швейцария и Франция направиха стратегическо равенство 0:0, което ги остави на първите две места в групата.

Единствено Андрей Препелица от тримата представители на българския шампион Лудогорец започна като титуляр в състава на Румъния, но бе сменен на почивката от Санмартеан. От самото начало футболистите на Ангел Йорданеску се опитаха да създадат натиск, но всички удари на Станчиу и Станку не намериха очертанията на вратата, пазена от Етрит Бериша. В 23-ата минута албанците бяха много близо до гола, след като Леняни пропусна от изгодна позиция, но дори да бе реализирал попадението щеше да бъде отменено заради засада.

Постепенно футболистите на Албания започнаха да организират повече опасни атаки и пропуски напариха Баша и Мемушай. В 43-ата минута обаче усилията им бяха възнаградени, след като вратарят Татарушану излезе неразчетено при центриране на Мемушай отдясно и Армандо Садику реализира с глава исторически първи гол за Албания на европейско първенство.

След почивката играта бе доста скучна без сериозни голови положения пред двете врати. В 63-ата минута Мемушай отправи силен шут, но вратарат Татарушано не бе особено затруднен и се справи със ситуацията. В 76-ата минута влезлият като резерва Андоне със силен шут прати топката в напречната греда и вратарят Бериша въобще не реагира.

Десет минути по-късно албанците можеха напълно да решат нещата в своя полза, но Маврай пропусна от непосредствена близост след центриране от корнер. Малко след това пропуск направи и Мемушай. До края на мача румънците не испяха да изравнят и така завършиха на последно място в групата само с 1 точки. Със спечелените 3 точки Албания пък ще таи надежди да бъде един от четирите най-добри трети отбори във всички 6 групи, за да се класират за осминафиналите на турнира.

РУМЪНИЯ – АЛБАНИЯ 0:1
0:1 Армандо Садику (43)

СЪСТАВИ
Румъния: 12.Чиприан Татарушану, 22.Кристиан Сапунару jalt.jpg, 6.Влад Кирикеш, 21.Драгош Григоре, 2.Александру Мател jalt.jpg, 18.Андрей Препелица (46 smqna.jpg 17.Лусиан Санмартеан), 5.Овидиу Хобан, 10.Николае Станчиу, 20.Адриан Попа (68 smqna.jpg 14.Флориан Андоне), 19.Богдан Станку, 9.Денис Алибек (57 smqna.jpg 11.Габриел Торже jalt.jpg)
Селекционер: Ангел Йорданеску

Албания: 1.Етрит Бериша, 4.Елсеид Хюсай jalt.jpg, 15.Мергим Маврай, 7.Анси Аголи, 18.Арлинд Айети, 2.Анди Лила, 22.Амир Абраши, 8.Миген Баша jalt.jpg (83 smqna.jpg 5.Лорик Цана), 9.Ледиан Мемушай jalt.jpg, 3.Емир Леняни (77 smqna.jpg 21.Одисе Роши), 10.Армандо Садику (59 smqna.jpg 19.Беким Балай)
Селекционер: Джани де Биази

Баланс: 19 мача, 13 победи за Румъния, 3 равенства, 3 победи за Албания, г.р. 45:12 за Румъния

Лион, „Стад де Люмиер“
Съдия: Павел Краловец (Чехия)