Световният шампион Германия загуби от домакина Франция с 0:2 във втория от полуфиналите на Евро 2016. Така „петлите” записаха първи успех над Бундестима на голям турнир от 1958 година насам и се класираха за финала на надпреварата срещу Португалия в неделя от 22:00 часа българско време на „Стад дьо Франс”. Антоан Гризман (45+2-дузпа, 72) се превърна в герой за Франция с двете си попадения в мача, като с общо 6 до момента оглавява голмайсторската листа на турнира.

Немците традиционно побеждаваха домакините на европейски първенства, но този път се препънаха срещу Франция. През 1972 година Бундестимът отстранява Белгия, четири години по-късно елиминира Югославия, през 1992-а записва успех над Швеция, а през 1996-а е постигнат успех след дузпи над Англия.

Французите започнаха по-активно и още в 6-ата минута Антоан Гризман можеше да се разпише, но ударът му от близка дистанция бе отразен от вратаря Мануел Нойер. Постепенно германците изравниха играта и в 13-ата минута Емре Джан нахлу отдясно и центрира, а Томас Мюлер засече топката и шутира покрай вратата. Минута по-късни пък удар на Джан бе спасен от Юго Лорис.

В 21-ата минута Тони Кроос нахлу опасно и падна в наказателното поле на "петлите" след съприкосновение с Пол Погба, но съдията Никола Рицоли прецени, че няма основания да отсъди дузпа. Четири минути след това Дмитри Пайе не успя да затрудни Нойер след изпълнение на фаул. Последваха нови силни минути на Бундесима и пропуск на Швайнщайгер, чийто удар в 27-ата минута бе спасен от Лорис.

В 32-ата минута настана суматоха в наказателното поле на Франция, но Томас Мюлер се размина с топката и след това тя бе изчистена далеч от вратата на Лорис. Десетина минути след това Боатенг допусна грешка в отбрана и Оливие Жиру напредна сериозно, но в последния момент Бенедикт Хьоведес изби топката от краката на нападателя.

В последната минута на първата част при изпълнение на корнер пред вратата на Нойер се стигна до игра с ръка на Бастиан Швайнщайгер и Рицоли посочи бялата точка. Антоан Гризман пък реализира хладнокръвно от бялата точка и даде преднина на "петлите" - 0:1. Това е пето попадение за французина от началото на турнира и той оглавява голмайсторската листа.

Второто полувреме започна с натиск на французите и Оливие Жиру веднага имаше шанс да се разпише, но ударът му бе блокиран от Боатенг. Постепенно Бундестимът започна да владее повече топката, но не създаваше опасности пред френската врата. В 60-ата минута Джером Боатенг напусна принудително с травма и бе заменен от Шкодран Мустафи.

В 72-ата минута Йошуа Кимих допусна грешка в отбрана, след което Пол Погба финтира Шкодран Мустафи и центрира, а Нойер изби, но право в краката на Гризман, който вкара шестия си гол в надпреварата за 0:2. Две минути по-късно Кимих можеше да се реваншира за грешката си, но след удара му топката срещна гредата. В 76-ата минута Дракслер шутира застрашително, но топката премина покрай вратата. Шест минути по-късно Кроос центрира от фаул и Хьоведес засече топката с глава, но я прати над вратата.

В 86-ата минута Гризман се откъсна зад отбраната на Германия, но не успя да оформи своя хеттрик, след като Нойер спаси удара му. Малко след това пропуск направи и влезлият като резерва Андре-Пиер Жиняк. В третата минута от добавеното време Юго Лорис спаси удар с глава на Йошуа Кимих, а секунди след това пропуск направи и Марио Гьотце. В последните секунди Сане падна в наказателното поле на "петлите", но Рицоли остана безмълвен. В крайна сметка Германия не успя да вкара гол, а Франция се класира за финала срещу Португалия на 10 юли (неделя) от 22:00 часа българско време на "Стад дьо Франс".

Румен ПАЙТАШЕВ (наш пратеник)

ГЕРМАНИЯ – ФРАНЦИЯ 0:2
0:1 Антоан Гризман (45+2-дузпа), 0:2 Антоан Гризман (72)

СЪСТАВИ
Германия: 1.Мануел Нойер, 21.Йошуа Кимих, 17.Джером Боатенг (61 smqna.jpg 2.Шкодран Мустафи), 4.Бенедикт Хьоведес, 3.Йонас Хектор, 18.Тони Кроос, 7.Бастиан Швайнщайгер jalt.jpg(79 smqna.jpg 20.Лерой Сане), 11.Юлиан Дракслер jalt.jpg, 8.Месут Йозил jalt.jpg, 14.Емре Джан jalt.jpg (66 smqna.jpg 18.Марио Гьотце), 13.Томас Мюлер
Контузени: Марио Гомес, Сами Кедира
Наказан: Матс Хумелс
Селекционер: Йоахим Льов

Франция: 1.Юго Лорис, 19.Бакари Саня, 22.Самюел Юмтити, 21.Лоран Кошчелни, 3.Патрис Евра jalt.jpg, 15.Пол Погба, 14.Блез Матюиди, 18.Муса Сисоко, 7.Антоан Гризман (90+1 smqna.jpg 6.Йоан Кабай), 8.Димитри Пайе (71 smqna.jpg 5.Нголо Канте jalt.jpg), 9.Оливие Жиру (78 smqna.jpg 10.Андре-Пиер Жиняк)
Контузени: няма
Наказани: няма
Селекционер: Дидие Дешан

Баланс: 27 мача, 9 победи за Германия, 6 равенства, 12 победи за Франция

Марсилия, „Стад Велодром“
Съдия: Никола Рицоли (Италия)