Дебютантът на европейски първенства Северна Ирландия загуби от актуалния световен шампион Германия с 0:1 на "Парк де Пренс" в Париж в последния и за двата тима мач от група "C" на Евро 2016 във Франция. Марио Гомес (30) вкара победния гол за Бундестима, който завърши на първо място в групата със 7 точки и се класира за осминафиналите, а Северна Ирландия остана на трето място с 3 точки и надежди, че ще бъде сред четирите най-добри трети отбора във всички групи. В другия мач Полша надви Украйна също с 1:0 и завърши на второ място със 7 точки и по-лоша голова разлика от Германия. Украйна остана на последна позиция без спечелена точка.

Германските национали окупираха наказателното поле на северноирландците от самото начало, като Месут Йозил търсеше извеждащи подавания към Гьотце и Марио Гомес. Така в 8-ата минута Томас Мюлер бе изведен от Йозил зад отбраната на британците, но не успя да преодолее Майкъл Макгавърн. Три минути по-късно самият Йозил бе изведен от Жером Боатенг, но не успя да намери топката както трябва и направи фрапантен пропуски.

В 13-ата минута първо удар на Марио Гьотце бе спасен от Макгавърн, а след това при добавката Джошуа Кимих прехвърли вратата. Десет минути след това Мюлер направи нов фрапантен пропуск, след като получи извеждащ пас от Кимих, но шутира покрай вратата. В 27-ата минута Кимих центрира отдясно и Мюлер с глава прати топката в страничната греда.

След половин час игра Марио Гомес се разписа за 0:1 след пас на Томас Мюлер и Бундестимът поведе в резултата. Атаката отново бе започната от Месут Йозил, който изведе Мюлер зад отбраната, а последният събра двама защитници около себе си и върна назад към Гомес, който благодарение и на рикошет вкара първия гол в мача.

В 34-ата минута Томас Мюлер отново нямаше късмет и с вътрешен удар от позиция около точката на дузпата отново нацели греда, като този път това бе напречната. Доминацията на Бндестиа продължи и в 41-ата минута Марио Гомес направи нов пропуск от чиста позиция след подаване на Йозил, като този път не успя да уцели добре топката.

След почивката в 51-ата минута и малко след това Марио Гьотце направи нови два сериозни пропуска, като при първия ударът му бе отразен от Макгавърн, а при втората ситуация засече топката и я прати покрай вратата. Футболистите на Северна Ирландия рядко напускаха своята половина и не застрашаваха с нищо вратата на Мануел Нойер, а германците продължиха да пропускат най-вече в лицето на Мюлер, който все още не е вкарвал гол на европейски първенства, въпреки че има 10 попадения на на световни първенства..

В 82-ата минута след центриране на Джошуа Кимих топката достигна до Марио Гомес, който игра с глава, но вратарят Макгавърн отново показа класа и предотврати гол. До края на мача не се случи нищо запомнящо се и Германия напълно заслужено спечелуи трите точки и победата в групата с общо 7 точки в актива си и по-добра голова разлика от Полша, чийто тим е втори също със 7 точки. Северна Ирландия остана на трето място с 3 точки и ще се надява да бъде сред четирите най-добри трети отбора, които ще се класират за осминафиналите на турнира.

Група "С"
СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ - ГЕРМАНИЯ 0:1
0:1 Марио Гомес (30)

Съставите:

Сев. Ирландия: 1.Майкъл Макгавърн, 18.Аарън Хюз, 4.Гарет Магкаули, 20.Крейг Каткарт, 5.Джони Еванс, 19.Джейми Уорд (69 smqna.jpg 21.Джош Макгинъс), 8.Стивън Дейвис, 13.Кори Евънс (84 smqna.jpg 7.Макгин), 16.Оливър Норууд, 14.Стюарт Далас, 11.Конър Уошингтън (59 smqna.jpg 10.Кайл Лафърти)
Селекционер: Майкъл О'Нийл

Германия: 1.Мануел Нойер, 17.Жером Боатенг (76 smqna.jpg 4.Бенедикт Хьоведес), 5.Матс Хумелс, 3.Йонас Хектор, 8.Месут Йозил, 6.Сами Кедира (69 smqna.jpg 7.Бастиан Швайнщайгер), 18.Тони Кроос, 19.Марио Гьотце (55 smqna.jpg 9.Андре Шюрле), 21.Джошуа Кимих, 23.Марио Гомес , 13.Томас Мюлер
Селекционер: Йоаким Льов

Баланс: 15 мача, 2 победи за Сев. Ирландия, 4 равенства, 9 победи за Германия - г.р. 13:33

Париж, "Парк де Пренс"
Съдия: Клеман Тюрпен