Бившият капитан на Берое и настоящ маркетинг мениджър на клуба от Стара Загора Ваня Джаферович коментира пред БЛИЦ СПОРТ представянето на националния отбор на родината си Хърватия на Евро 2016. "Шахматистите" впечатлиха с отлична игра снощи в Бордо, където постигнаха обрат с 2:1 срещу европейския шампион Испания и спечелиха Група "D".

- Ваня, ти и сънародниците ти вече мечтаете ли за нещо голямо на Евро 2016 след сладката победа снощи над Испания?
- След снощната победа мечтаем още повече, че можем да постигнем нещо голямо във Франция. Още преди започването на Европейското бях наясно, че сме сериозен отбор. Въпросът беше като колектив как ще се справят, имаме изключително силни единици, все футболисти, които играят в големи клубове. Смея да твърдя, че халфовата ни линия е най-силната в света в момента - Модрич, Ракитич, Брозович, Перишич, Бадел. Все класни футболисти. До момента показваме много красив футбол. Въпреки че Испания и Франция също играят силно, ние демонстрираме по-добра ефективност.

- Как успяхте да измъкнете трите точки от настоящия европейски шампион и то без голямата звезда Лука Модрич?
- Не само Модрич не игра. Снощи ги нямаше и Вида, Стринич, както и Манджукич. Треньорът Анте Чачич малко ме ядоса, когато научих титулярите за мача с Испания. Заложи на резервите, бях малко скептичен. Чачич обаче излезе късметлия. Определено налучка състава и победата ни беше напълно заслужена. Много силно игра Марко Пяца от Динамо (Загреб). Направи уникални неща срещу Жорди Алба. Видя се, че спокойно може да влезе и да е титуляр вместо Брозович.

- Сигурно си доволен и от Никола Калинич, който вкара за 1:1?
- Калинич по принцип не го харесвам, но показа, че може да замени Манджукич. Справи се отлично снощи. Имаме отлично поколение. Сърна и Чорлука играят вече много години заедно, сработени са. Притеснен бях за младите, които влизат - как ще се справят, но ме изненадаха приятно. Направихме уникален мач и само мога да се гордея, че съм хърватин. Хубаво е, че всеки играч си има достоен заместник, не можем да говорим за резерви и титуляри.

- Защо Марио Манджукич не игра снощи?
- Чачич явно реши да даде шанс на Калинич. Според мен Манджукич е по-класен от Калинич, но вчера Никола показа, че може да играе силно. По-комплексен е, има силна игра с глава. В началото не влезе добре в мача, но после се справи. Отбелязаният гол сигурно ще му донесе самочувствие.

- На 1/8-финалите ще играете срещу един от отборите, заели трето място в групите. Сигурно си много доволен, че Хърватия се размина с "потока на смъртта", в който са Германия, Италия, Франция и Англия?
- Много са вариантите. Само не ми се иска да се падаме срещу португалците. По принцип играем по-силно срещу фаворитите. И Словакия не са никак лесни, имат добър отбор. Да, наистина е по-добре, че фаворитите ще се бият помежду си и после евентуално ще срещнем някой от тях. Германия винаги ги бием на големите първенства, изключвайки 1996-а, когато те спечелиха с 2:1 на Европейското. А ние ги победихме с 3:0 на Мондиал 1998 и с 2:1 на Световното 2008-а. И с Англия играем успешно. Досега не бяхме побеждавали Испания, но ето, че и с тях се справихме. Хърватия е малка държава, но вече сме футболна сила. Специално тази ни генерация е най-добрата, по-добра е от 98-а, има много млади футболисти. Смело мога да заявя, че Модрич е най-добрият ни футболист за всички времена. По-добър е от Бобан и Просинечки, по-полезен е от тях. Има още 3-4 години да играе, дано спечели нещо голямо. Под голямо имам предвид нещо, което българин е печелил - "Златна топка".

- Съдията Бьорн Кайперс даде малко пресилена дузпа за Испания, а за вас не посмя да посочи бялата точка. Правилни ли бяха решенията му?
- При дузпата за Испания се видя как след дългото центриране на Иниеста Давид Силва търсеше контакт с Върсалко и падна, заблуждавайки рефера. Не трябваше да дават дузпа на испанците, но добре, че Серхио Рамос пропусна. По-рано имаше горе-долу подобна ситуация в наказателното поле на Испания, но тогава съдията си затвори очите. Смятам, че и при двете ситуации нямаше дузпа.

- Кога ще видим и за България титуляри на голям форум да започват 20-годишни таланти като Тин Йедвай и Марко Рог, които вече се утвърждават в хърватския състав?
- Това е болна тема. Наскоро говорих с мой приятел, който е треньор в Хърватия на младежки гарнитури. Каза ми, че не 20, а 40 години България няма да бъдем на голям форум. Дано не е прав. Смея да твърдя, че имате таланти, но на първо място трябва да се изградят базите. В Хърватия всеки клуб си има бази, общежития. Мисленето в там е съвсем различно от това тук. В България много неща трябва да се променят, да се работи правилно, да има стратегия. Не може Северна Ирландия, Уелс и Исландия да участват на Европейското... тези блъскачи, а България да я няма.

- Обиждаш малките страни по този начин...
- Така си е - блъскачи са. Единствено са подредени добре. Хубавото при тях е, че с гордост играят за държавата си. Борят се докрай и се раздават. Както и нашите футболисти се раздават. Хърватия трябва да е пример за всички балкански отбори. Пример как да се раздаваш за страната си. При нас това е отлично - всеки се раздава, помага на другия.

- Боби Михайлов ви беше на кадем снощи, изгледа мача в компанията на Давор Шукер.
- Да, така е. Дано идва всеки мач да гледа и да ни носи успех. Нашият треньор Сашо Димитров пък беше на първия мач, когато победихме Турция с 1:0. И той ни е на кадем.

- Няма как да не те попитаме и за Берое. Доволен ли си от назначението на Александър Димитров?
- Желая много успехи на Сашо и екипа му. Радвам се, че работим с млади треньори, амбициозни, с много хъс. Играл съм с Ицо Коилов в Локомотив (София). Треньорът на вратарите Владо Манолков също го познавам отлично от престоя ми в "Надежда". За Ивайло Йорданов няма какво да се каже, всички знаем кой е. Сашо натрупа голям опит последните години. Колкото повече такива треньори, толкова по-добре за българския футбол. Радвам се, че привлече в Берое доста млади футболисти, това е пътят. Трябва обаче и търпение към отбора.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ