Някои специалисти определят британските отбори като дърводелци, които знаят само да ритат топката напред. А когато спечелят корнер, изпадат заедно с феновете в екстаз, все едно са станали шампиони на Вселената.

„Дърводелците” обаче взеха, та класираха цели четири национални отбора на европейското първенство. Три от тях са представители на Великобритания – Англия, Уелс и Северна Ирландия. Другият тим е Ейре (Република Ирландия). Само Шотландия остава извън борда.

Нещо повече – „дърводелците” не само участват на Евро 2016, но всички до един преодоляха груповата фаза и се класираха за осминафиналите. Там ще има сблъсък между Уелс и Северна Ирландия, което означава, че поне един техен представител ще бъде на четвъртфиналите.

Разбира се една от причините за успеха се крие в новия формат на турнира. Не може обаче да отречем, че отборите показват добра форма, а Уелс, който е дебютант на еврофинали, е сред приятните открития. Бейл и компания не случайно финишираха на първото място в своята група.

Друг дебютант – Северна Ирландия, изобщо не беше вписван в сметките. Всички прогнозираха, че избраниците на селекционера Майкъл О’Нийл ще бъдат последни в групата, но ето че и тук станахме свидетели на сензация.

Доста добри впечатления оставя и съставът на Ейре, воден от... северноирландеца Мартин О’Нийл, който е доказан специалист. И бъдете сигурни, че на домакина Франция никак няма да му е лесно на осминафинала срещу ирландците.

Що се отнася до Англия, чийто тим е най-класният от въпросната група състави – отборът няма право на грешка в първия си мач от елиминационната фаза. Снощи буквално до последните секунди на края на мачовете от група F съперник на „трите лъва” трябваше да бъде Португалия. Исландците, които са също дебютанти и са част от приятните изненади, обаче вкараха гол в самия край на Австрия и финишираха втори. Така, в крайна сметка, те ще се изправят срещу Англия идния понеделник на осминафиналите. По-голям късмет за англичаните от този – здраве му кажи.

Казано в резюме – така наречените „дърводелци” всъщност не са никакви дърводелци. А Англия, ако иска да се отърси веднъж завинаги от това нарицателно име, трябва не само да отстрани Исландия, но и да стигне още по-надалеч. Какво означава „по-надалеч” ли? Не означава нито четвъртфинал, нито полуфинал, нито финал. Означава титла.
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ СПОРТ