На 30 юли 2016 г. в малките населени места на община Велико Търново стартират редица инициативи под надслова "Спортът е по-добрият начин децата да пораснат". Това лято превантивната кампания на Съюза на пивоварите в България (СПБ) се развива в партньорство с дарителско сдружение „Св. Иван Рилски” и кметствата на малките населени места, обединени в организацията „Янтра 2001”. Чрез занимания, турнири за малки и големи, демонстрации и много забавления, деца и младежи ще участват активно в дейности, свързани с превенцията на експериментирането с алкохол от подрастващи и възпитание в здравословен начин на живот.

„Идеята за летните спортни празници е на председателя на сдружение „Св. Иван Рилски” г-жа Благовеста Факирова – жена с изключителен дух, сърце и хоризонт. Тя, заедно с кметовете от малките населени места на община В. Търново, имат дългогодишна традиция и опит в организирането на дейности за свободното време на децата през лятото, които отговорят на интересите им и способстват за развитието на техните умения. До момента в кампанията "Спортът е по-добрият начин децата да пораснат" са се включили над 15 000 човека, което за нас е много добър резултат. С разширяването на географския периметър на инициативите ни обаче, посланието спортът да се приема като превантивна практика срещу експериментирането с алкохол, става по-продуктивно, а дейностите все по- стойностни.”, сподели Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ. В подкрепа на популярността на инициативата тя посочи, че над 1 250 000 души от пълнолетното население на страната знаят за кампанията "Спортът е по-добрият начин децата да пораснат", според национално представително проучване на агенция ИПСОС България.

Благодарение на новосъздадените партньорства на Съюза на пивоварите със сдруженията от община Велико Търново, по време на лятната ваканция в Центровете за деца и младежи ще се проведат различни състезания, обучения и щафетни игри.

ПРОГРАМА НА ИНИЦИАТИВАТА:
30 юли - гр.  Дебелец
15 август - с. Арбанаси и с. Беляковец
25 август - гр. Килифарево
8/12 септември - с. Шемшево.

Веселите празници в кампанията "Спортът е по-добрият начин децата да пораснат" ще  привлекат колкото се може повече деца във ваканция и с организирането на седмичен спортен полуден, в който може да участва всеки желаещ, дори баба и дядо. Така предизвикателствата ще бъдат още по-големи, а забавленията – още по-запомнящи се. И както винаги - входът е свободен, а организаторите са подготвили изненади и награди за най-активните участници.
 
Hа сайта на община Велико Търново, в рубриката „Актуално” – Работа с деца и младежи, ще бъде публикувана допълнителна информация за графика и провеждането на събитията под мотото "Спортът е по-добрият начин децата да пораснат".