Община Враца планира изграждане на многофункционална зала в района на спортен комплекс „Христо Ботев”, информира „Конкурент“. На предстоящото редовно заседание на местния парламент ще бъде внесена и докладна записка с искане за допускане изработването на подробен устройствен план. Предвижда се бъдещата сграда да отговаря на изискванията на спортните федерации, като се обособят няколко основни функционални зони – за зрители (включително специални гости и хора с увреждания), журналисти и коментатори, техническо обслужване и спортно-тренировъчен блок.

Зрителната част ще бъде проектирана като мултифункционално пространство за осъществяване спортни събития, конференции, концерти, изложби и др. Игралното поле ще отговаря на изискванията за провеждане на състезания по баскетбол, волейбол, хандбал, тежка атлетика, тенис, борба, бокс, художествена гимнастика и др.

Залата ще е на три етажа, с капацитет от 2 000 места. На първия ще е игралното поле, зоните за спортистите, треньорите, съдиите, журналистите и специални гости. Ще има още кафене, ресторант и технически помещения. На втория етаж ще са входовете, бюфетите, гардеробите и санитарните възли, а на третия – зона за журналисти, коментатори и технически помещения.

Предстои изготвянето на план за регулация и застрояване, тъй като имотът попада в района на спортния комплекс, който е изключен от плана за регулация на Враца с решение на общинския съвет от 2011 г. След това, окончателно ще се решат устройствените показатели. Според първоначално изготвената от Община Враца скица-предложение теренът ще е с площ от около 32 000 кв.м. Ще се предвидят и паркоместа, като една част ще са обособени в паркинг за зрители, а останалите ще са разположени в непосредствена близост до входовете и ще се ползват за спортисти, журналисти, специални гости и хора с увреждания.

„Строежът на една такава зала струва между 5 и 8 милиона лева, но спортът в града ни заслужава да има подобно съоръжение. За построяването му ще търсим финансиране по всички европейски програми, но се надяваме и на държавна и инвеститорска помощ, каквато бе оказана на Русе“, разкри кметът Калин Каменов.