Унгарката Катинка Хошу бе отличена за най-добра плувкиня на 2016 година заедно с американската легенда Майкъл Фелпс, който получи този приз при мъжете от Международната федерация по плувни спортове (FINA).

Както е известно, FINA връчи на американеца и специалната награда „Легенда на водните спортове. Най-велик на всички времена“ по време на същата гала вечер в канадския град Уиндзор. На олимпийските игри в Рио де Жанейро той спечели пет златни и един сребърен медали. Като цяло той има в актива си общо 28 олимпийски отличия (23 златни, 3 сребърни и 2 бронзови). Американецът е най-титулуваният спортист в историята на Олимпиадите. Освен това Куршума от Балтимор има 26 златни, 6 сребърни и един бронзов медали от световни първенства в голям басейн.

За най-добри постижения през 2016 година награди получиха британецът Адам Пийти и американката Кейти Ледецки.

Във водната топка награди получиха отборите на Сърбия при мъжете и САЩ при жените, спечелили златните медали на олимпийските игри в Рио де Жанейро това лято.

При скоковете във вода при мъжете за най-добър в света беше избран двойният олимпийски шампион от Рио Чен Айсен от Китай, а при жените това отличие получи сънародничката му Ши Тинмао, спечелила два златни медала в Бразилия.

За №1 в синхронното плуване бяха избрани рускините Светлана Ромашина и Наталия Ищенко – олимпийски шампионки от Рио 2016 като дует и отборно.

Най-добри в открити води са олимпийските шампиони на 10 км в Рио Фери Веертман (Холандия) и сънародничката му Шарън ван Рувендаал.

В категорията за височинни скокове награди получиха британецът Гарин Хънт и канадката Лисан Ричард.