На 24 май от 15 часа в столичния Южен парк, на поляната до входа откъм бул. “Витоша”, световният шампион по ски ориентиране Станимир Беломъжев и четирикратният първенец на планетата по лятно ориентиране за ветерани д-р Цветан Тодоров ще изнесат открит урок как да намерим правилния път в непозната местност по карта със съответните топографски знаци. Всеки, който иска, е добре дошъл, подготвени са маршрути за всяка възраст, отправи покана чрез медиите в Пресклуб “България” генералният секретар на БФ Ориентиране Константин Койнов.

Проявата е посветена на световния ден на ориентирането и целта е популуризиране на достъпния, евтин и изключително полезен вид спорт, приложим в живота на всеки. През 2016 г. Международната федерация отчете на този ден близо половин милион участници в 80 страни. Очаква се днес този рекорд да бъде надминат.  У нас клубове по ориентиране от Плевен, Попово, Русе, Ямбол, Хасково, Габрово също ще бъдат част от празника, подчерта председателят на родната федерация проф. Атанас Георгиев.

"Ориентирането е забавен, интелигентен спорт, концентрацията е най-важното, за да четеш по картата", каза световният №1 Станимир Беломъжев, който днес влиза в ролята на учител. 

Изборът на парк е много подходящ за масово участие и на съвсем начинаещи, тъй като е много по-лесно да се ориентираш на такова място, отколкото в гора. Така многократният рекордьор по планинско бягане и европейски вицешампион по лятно ориентиране Кирил Николов - Дизела окуражи спортните фенове, които на 24 май ще изживеят емоцията с карта в ръце. 

"Всеки ще се справи добре", убеден е Дизела. 

"Най-ценното качество на ориентирането е, че цялото семейство може да участва заедно в едно състезание, което го прави социално значим спорт", отбеляза проф. Георгиев. 

"Ориентирането е пряк контакт с природата, а това е любов за цял живот, дори да не станеш състезател", каза бившата състезателка, сега представител на елитна марка за спортни облекла и генерален спонсор на федерацията Ани Венева. Тя посочи, че в общообразователните училища във Франция ориентирането е в учебната програма.