Ще получи ли Милка Манева финансова премия за служебния медал от олимпийските игри в Лондон? Щангистката се класира на пето място, но след дисквалификация на други три състезателки заради допинг ще вземе сребърно отличие. Засега от МОК обявиха официално за наказанието на две състезателки, което придвижи Манева на трето място. Очаква се обаче още една рускиня да бъде наказана и така българката да стигне до второто място.

Милка Манева е получила 50 000 лв. за петото си място, а за сребро от Игрите са предвидени 170 000 лв. Така щангистката очаква нови 120 000 лв. Освен нея, за премия настоява и целият ѝ екип.

От спортното министерство обявиха, че въпросните суми вече не са актуални, защото наредбата е стара, но уточниха, че Манева ще получи премията, която заслужава.

Милка Манева вече не вдига щанги, но освен премията за служебния медал очаква и месечна олимпийска пенсия. За сребърните олимпийски медалисти се полагат доживотна такава, в размер на 1242 лева.

След официалното решение българският олимпийски комитет трябва да получи медала от МОК и да го връчи на Манева.

"Не сме имали досега такъв случай. Надявам се до пролетта всичко да е ясно", коментира пред камерата на bTV генералният секретар на БОК Белчо Горанов.

Самата тя два пъти е наказвана за употреба на забранени, вещества, а преди три години след допинг-нарушение на друга състезателка стана европейска шампионка.