София и зала "Арена Армеец" ще бъде домакин на световната купа по художествена гимнастика на 27-29 май. Това ще бъде последната световна купа пред родна публика на българския ансамбъл в състав Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Цветелина Стоянова и Християна Тодорова. Още в началото на годината момичетата казаха, че Олимпиадата в Рио ще е последното им състезание, след което прекратяват кариерите си.

На въпрос на БЛИЦ, това категорично ли е последната световна купа за нашите момичета в София, Илиана Раева отговори: "Те дори ми се карат и не искат да говорим за бъдещето им. Искат да останат съсредоточени първо към нашата световна купа, след това към останалите състезания и Олимпиадата. Световната купа в София ще бъде репетиция и за Игрите в Рио." Последва доуточнение от представител на федерацията, че все пак ансамбълът може да размисли, но Раева с усмивка каза: "Едва ли."

Ансамбълът на Русия отказа в последния момент участие. Така българският ансамбъл се превръща във фаворит. Това ще натежи ли?, на което Илиана Раева отговори: "Те вече са доста опитни. Това ще е шестата им поредна световна купа в София. Спечелиха доста световни купи през годините, станаха световни шампионки. Да, вероятно ще бъде натоварващо, ще има напрежение, но не може без тези неща. Вярвам, че ще успеят да изиграят съчетанията си, както трябва и да зарадват българската вярна публика, която беше с тях през годините."

Въпреки отсъствието на ансамбъла на Русия от техния състав ще пристигнат индивидуалистките - трикратната световна шампионка Яна Кудрявцева заедно със сестрите Дина и Арина Аверини (които заменят Солдатова и Мамун). "Ако помните, Кудрявцева даде едно интервю миналата година, в което каза, че изключително много обича да играе в София. Каза, че се чувства уютно", коментира още Илиана Раева.

Представителки на Украйна ще са Анна Ризатдинова и Виктория Мазур. В състезателния списък са още Марина Дурунда (Азербайджан), Нета Ривкин и Виктория Филановски (Израел), Варвара Филиу (Гърция), Йон Дже Сон (Корея). Съставът на Беларус идва у нас без основните си гимнастички Мелитина Станюта и Катерина Халкина.

България ще бъде представена от Невяна Владинова и Катрин Тасева, а извън класирането ще видим Ерика Зафирова, Боряна Калейн, Мадлен Радуканова и Симона Дянкова.

"Министър Красен Кралев няма да може да открие световната купа, защото по това време ще е на световното първенство по бокс. Често казвам, шегувайки се, че ние от бокса и волейбола не може да се доредим. Той обаче ще бъде в следващите два дни и ще награждава гимнастичките. Знаете колко ни обича и какво е отношението на министерството към нас, за което благодарим", каза още Раева.

"Естествено, създадени са най-добрите условия за вас, журналистите, за спонсорите, които сме поканили. Отново имаме изключителна томбола, която включва над 150 невероятни подаръци – изненади и през трите състезателни дни.

Успоредно със Световната купа на 24 и 25 май зала "Арена Армеец" ще е домакин на международния турнир за жени и девойки "София къп". В надпреварата ще участват близо 90 гимнастички, а страната ни ще бъде представена от 13 от най-талантливите ни млади състезателки - Алена Лобачева, Ася Иванова, Петя Борисова при жените и Йоана Николова, Полина Иванова, Галатея Герова, Елизабет Йовчева, Теодора Александрова, Лъчезара Петкова, Биляна Писова, Марина Иванова, Мариета Иванова  и Мадлен Сергеева при девойките. В надпреварата при девойките Русия пристига с най-силните си гимнастички. Официалното откриване на състезанието в 15.00 часа на 24 май (вторник).
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ

ВИЖТЕ КАК МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ГИМНАСТИЧКИТЕ В СОФИЯ